Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zondag 23 januari) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken. De besmettingscijfers zijn mogelijk kleiner dan het werkelijke aantal omdat niet alle meldingen konden worden verwerkt.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is na een dagenlange daling zondag iets toegenomen. De vorige keer dat het aantal ziekenhuisopnames iets toenam was afgelopen maandag.

In totaal liggen er nu 1.093 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis, blijkt uit de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een toename van 10 ten opzichte van zaterdag.

Op de verpleegafdelingen liggen zondag 818 coronapatiënten, 22 meer dan zaterdag. Op de intensive cares gaat het om 275 coronapatiënten, een daling van 12 ten opzichte van een dag eerder.

In de afgelopen 24 uur werden 8 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's en 92 op de verpleegafdelingen. Het LCPS meldt dat de instroom de afgelopen week licht gedaald, maar verwacht dat die komende week weer zal stijgen.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt 65.393 positieve tests, werkelijke aantal waarschijnlijk groter

Het systeem van het RIVM kan het grote aantal meldingen dat op dagelijkse basis verwerkt moet worden niet aan. Het instituut laat weten dat daardoor de afgelopen zes dagen ongeveer 48.000 meldingen niet zijn meegenomen. "Er wordt hard gewerkt aan oplossingen om deze achterstand in te lopen en te verhelpen."

Uit de dagcijfers blijkt dat er zondag 65.393 nieuwe positieve testuitslagen zijn doorgegeven, wederom een record. De afgelopen zeven dagen werden er in totaal 321.070 positieve tests gemeld, gemiddeld 45.867 per dag. Ook dat cijfer is groter dan het ooit geweest.

Vanwege de versoepelingen die vorige week vrijdag werden aangekondigd, denkt het kabinet dat het aantal besmettingen per dag de komende tijd kan oplopen tot 80.000.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Eén sterfgeval gemeld

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur te horen dat er één persoon aan COVID-19 is overleden. Dat het overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat deze persoon ook in het afgelopen etmaal is gestorven.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn meer dan 21.000 mensen aan de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat COVID-19 de doodsoorzaak is. Het daadwerkelijke aantal overleden COVID-19-patiënten is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Boostervaccinatiegraad 54,9 procent

Het percentage volledig gevaccineerde volwassenen die ook een boosterprik hebben gehad, staat sinds woensdag op 54,9 procent. De waarde op het coronadashboard wordt twee keer per week bijgewerkt.

In Nederland krijgen momenteel alleen mensen van achttien jaar en ouder de boosterprik aangeboden.