Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zaterdag 22 januari) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken. De besmettingscijfers zijn mogelijk kleiner dan het werkelijke aantal omdat niet alle meldingen konden worden verwerkt.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft dalen. In totaal liggen er nu 1.083 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis. Dat zijn er 25 minder dan vrijdag, volgens de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De daling van het aantal coronapatiënten is volledig toe te schrijven aan de verpleegafdelingen. Daar liggen nu nog 796 coronapatiënten. Op de intensive cares liggen momenteel 287 coronapatiënten, evenveel als vrijdag.

In de afgelopen 24 uur werden er 8 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 124 nieuwe patiënten binnengebracht.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt 46.219 positieve tests, werkelijke aantal waarschijnlijk groter

Het systeem van het RIVM kan het grote aantal meldingen dat op dagelijkse basis verwerkt moet worden niet aan. Het instituut laat zaterdag weten dat daardoor de afgelopen vijf dagen ongeveer 46.000 meldingen niet zijn meegenomen. "Er wordt hard gewerkt aan oplossingen om deze achterstand in te lopen en te verhelpen."

Vrijdag ging het nog om een achterstand van ongeveer 30.000 meldingen.

Uit de dagcijfers blijkt dat er zaterdag 46.219 nieuwe positieve testuitslagen zijn doorgegeven. Dat zijn er ruim 10.000 minder dan vrijdag. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM ruim 291.000 positieve tests, gemiddeld 41.000 per dag. Dat is een nieuw record.

Vanwege de versoepelingen die afgelopen vrijdag werden aangekondigd, denkt het kabinet dat het aantal besmettingen per dag de komende tijd kan oplopen tot 80.000.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

11 sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur te horen dat 11 mensen aan COVID-19 zijn overleden. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze ook in het afgelopen etmaal zijn gestorven.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn meer dan 21.000 mensen aan de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat COVID-19 de doodsoorzaak is. Het daadwerkelijke aantal overleden COVID-19-patiënten is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Boostervaccinatiegraad 54,9 procent

Het percentage volledig gevaccineerde volwassenen die ook een boosterprik hebben gehad, staat sinds woensdag op 54,9 procent. De waarde op het coronadashboard wordt twee keer per week bijgewerkt.

In Nederland krijgen momenteel alleen mensen van achttien jaar en ouder de boosterprik aangeboden.