Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (vrijdag 21 januari) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken. De besmettingscijfers zijn beïnvloed door een storing.

Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis moet worden opgenomen, neemt toe. In de afgelopen week zijn gemiddeld bijna 120 mensen per dag op een intensive care of verpleegafdeling beland. Dat gemiddelde stijgt voor de derde dag op rij.

In de afgelopen dag namen ziekenhuizen 117 coronapatiënten op bij een verpleegafdeling en 11 op een intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Voorlopig zijn er nog wel steeds meer coronapatiënten die het ziekenhuis verlaten dan er binnenkomen. Daardoor daalde de totale bezetting vrijdag ten opzichte van donderdag. Momenteel behandelen de Nederlandse ziekenhuizen 1.108 coronapatiënten. Dat zijn er 14 minder dan donderdag en is het laagste niveau sinds eind oktober. Van hen liggen 287 op de intensive care, 2 minder dan donderdag.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt recordaantal van 57.549 tests, effect storing onduidelijk

Vanwege het grote aantal meldingen dat het RIVM de afgelopen dagen krijgt, kampt het systeem waarin deze worden verzameld met een storing. Het instituut laat vrijdag weten dat daardoor de afgelopen dagen ongeveer 30.000 meldingen niet zijn meegenomen. "Er wordt hard gewerkt aan oplossingen om deze achterstand in te lopen en te verhelpen." Donderdag ging het nog om een achterstand van ongeveer 27.000 meldingen.

Uit de dagcijfers blijkt dat er vrijdag 57.549 nieuwe positieve testuitslagen zijn doorgegeven. Nog niet eerder meldde het instituut zo veel besmettingen op een dag. Een woordvoerder van het RIVM kon niet zeggen in hoeverre het cijfer van vrijdag vertekend is door de storing.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 277.752 positieve tests. Met de achterstand erbij zou het werkelijke aantal gevallen boven de 300.000 uitkomen. Gemiddeld waren er in de afgelopen zeven dagen 39.679 positieve tests per dag. Ook dat is een nieuw record.

Vanwege de versoepelingen die afgelopen vrijdag werden aangekondigd, denkt het kabinet dat het aantal besmettingen per dag de komende tijd kan oplopen tot 80.000.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

12 sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur te horen dat 12 mensen aan COVID-19 zijn overleden. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze ook in het afgelopen etmaal zijn gestorven.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn meer dan 21.000 mensen aan de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat COVID-19 de doodsoorzaak is. Het daadwerkelijke aantal overleden COVID-19-patiënten is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Boostervaccinatiegraad 54,9 procent

Het percentage volledig gevaccineerde volwassenen die ook een boosterprik hebben gehad, staat sinds woensdag op 54,9 procent. De waarde op het coronadashboard wordt twee keer per week bijgewerkt.

In Nederland krijgen momenteel alleen mensen van achttien jaar en ouder de boosterprik aangeboden.