Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 20 januari) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken. De besmettingscijfers vallen lager uit door een storing.

Er liggen momenteel 289 coronapatiënten op de intensive care (ic), blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het kleinste aantal sinds 6 november.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt al weken. Met name op de verpleegafdeling is de daling goed zichtbaar.

In totaal liggen er nog 1.123 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat zijn er 25 minder dan woensdag. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal COVID-19-patiënten in het afgelopen etmaal met 12 tot 834.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt 39.978 positieve tests, onderrapportage door storing

Het RIVM krijgt de afgelopen dagen zo veel nieuwe meldingen van coronagevallen, dat de systemen het niet meer aankunnen. In de afgelopen drie dagen zijn al ongeveer 27.000 positieve tests nog niet verwerkt. "Er wordt hard gewerkt aan oplossingen om deze achterstand in te lopen en te verhelpen", meldt het instituut.

Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn 39.978 positieve testuitslagen geregistreerd, het op één na grootste aantal ooit. Dat is 9,45 procent meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (36.527). Dat gemiddelde is voor de 23e dag op rij gestegen.

Vanwege de versoepelingen die afgelopen vrijdag werden aangekondigd, denkt het kabinet dat het aantal besmettingen per dag de komende tijd kan oplopen tot 80.000.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

10 sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur te horen dat 10 mensen aan COVID-19 zijn overleden. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze ook in het afgelopen etmaal zijn gestorven.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn meer dan 21.000 mensen aan de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat COVID-19 de doodsoorzaak is. Het daadwerkelijke aantal overleden COVID-19-patiënten is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Boostervaccinatiegraad 53,3 procent

Het percentage volledig gevaccineerde mensen die ook een boosterprik hebben gehad, staat sinds woensdag op 53,3 procent. De waarde op het coronadashboard wordt twee keer per week bijgewerkt.

In Nederland krijgen momenteel alleen mensen van achttien jaar en ouder de boosterprik aangeboden.