Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (woensdag 19 januari) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalt gestaag. In totaal liggen er nu nog 1.148 patiënten met het coronavirus onder de leden. Dat zijn er 37 minder dan dinsdag, zo valt op te maken uit de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vergeleken met een maand geleden is het aantal Covidpatiënten in de ziekenhuizen gehalveerd.

De daling van woensdag is volledig toe te schrijven aan de verpleegafdelingen. Daar liggen nu nog 846 coronapatiënten, het kleinste aantal sinds eind oktober. Op de intensive cares liggen momenteel 302 coronapatiënten, evenveel als dinsdag.

In de afgelopen 24 uur werden er zeven nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 108 nieuwe patiënten binnengebracht.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt 38.282 positieve tests

Het RIVM heeft tussen maandagochtend en dinsdagochtend 38.282 positieve coronatests geregistreerd. Dat is 7,6 procent meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (35.588). Dat gemiddelde is voor de 22e dag op rij gestegen.

In de afgelopen zeven dagen zijn 249.118 positieve tests geregistreerd. Dat is hoger dan het hoogste weekcijfer ooit, dat dinsdag in de 101e week van de coronacrisis werd geregistreerd.

Vanwege de versoepelingen die afgelopen vrijdag werden aangekondigd, denkt het kabinet dat het aantal besmettingen per dag de komende tijd kan oplopen tot 80.000.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Tien sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur te horen dat tien mensen aan COVID-19 zijn overleden. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze ook in het afgelopen etmaal zijn gestorven.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn meer dan 21.000 mensen aan de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat iemand daaraan is overleden. Het daadwerkelijke aantal overleden COVID-19-patiënten is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Boostervaccinatiegraad 53,3 procent

Het percentage volledig gevaccineerde mensen die ook een boosterprik hebben gehad, staat sinds woensdag op 53,3 procent. De waarde op het coronadashboard wordt twee keer per week bijgewerkt.

In Nederland krijgen momenteel alleen mensen van achttien jaar en ouder de boosterprik aangeboden.