Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (dinsdag 18 januari) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gedaald tot minder dan 1.200, het kleinste aantal sinds eind oktober. In totaal liggen er nu nog 1.185 patiënten met het coronavirus in de ziekenhuizen. Dat zijn er 54 minder dan maandag, zo valt op te maken uit de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen momenteel 302 coronapatiënten, 14 minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 40 tot 883, het kleinste aantal in maanden.

In de afgelopen 24 uur werden er 7 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 100 nieuwe patiënten binnengebracht. Ook deze instroomcijfers zijn in maanden niet meer zo laag geweest.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt 31.426 positieve tests

Het RIVM heeft tussen maandagochtend en dinsdagochtend 31.426 positieve coronatests geregistreerd. Dat is 9,4 procent minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (34.708). Dat gemiddelde is voor de 21e dag op rij gestegen.

In de afgelopen zeven dagen zijn 242.961 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste weekcijfer ooit, in de 101e week van de coronacrisis.

Vanwege de versoepelingen die afgelopen vrijdag werden aangekondigd, denkt het kabinet dat het aantal besmettingen per dag de komende tijd kan oplopen tot 80.000.

Reproductiegetal gedaald

Het reproductiegetal daalt. Dat cijfer staat nu op 1,16, terwijl het precies een week geleden 1,26 was. Dit getal is het gemiddelde over alle varianten bij elkaar. Het reproductiegetal voor de omikronvariant is ook gedaald, van 1,63 naar 1,25.

Hoe hoger het reproductiegetal, hoe sneller het virus zich verspreidt. De waarde van het getal wordt pas veertien dagen later vastgesteld. Het dinsdag berekende getal gaat over de situatie op 3 januari.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Tien sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur te horen dat tien mensen aan COVID-19 zijn overleden. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze ook in het afgelopen etmaal zijn gestorven.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn meer dan 21.000 mensen aan de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat iemand daaraan is overleden. Het daadwerkelijke aantal overleden COVID-19-patiënten is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Boostervaccinatiegraad net onder 50 procent

Het percentage volledig gevaccineerde mensen die ook een boosterprik hebben gehad, staat sinds woensdag op 49,6 procent. De waarde op het coronadashboard wordt twee keer per week bijgewerkt.

In Nederland krijgen momenteel alleen mensen van achttien jaar en ouder de boosterprik aangeboden.