Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 17 januari) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.

Op de verpleegafdelingen werden afgelopen etmaal 82 patiënten met corona binnengebracht en op de intensive care (ic) ging het om 11 nieuwe opnames.

In totaal liggen er nog 1.239 mensen met een positieve testuitslag in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 22 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de ic's liggen nu 316 coronapatiënten, 5 meer dan een dag eerder. Deze getallen wijken af van de instroomcijfers omdat er ook patiënten komen te overlijden of worden ontslagen uit het ziekenhuis.

Het LCPS voorziet dat de opnamecijfers deze maand weer zullen stijgen. Dat komt volgens de ziekenhuisorganisatie door de oprukkende besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt 42.427 positieve tests

Het RIVM heeft tussen zondagochtend en maandagochtend 42.427 positieve coronatests geregistreerd. Dat is 19 procent meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (34.371). Dat gemiddelde is voor de twintigste dag op rij gestegen.

Vanwege de versoepelingen die afgelopen vrijdag werden aangekondigd, denkt het kabinet dat het aantal besmettingen per dag de komende tijd kan oplopen tot 80.000.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Drie sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur te horen dat drie mensen aan COVID-19 zijn overleden. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze ook in het afgelopen etmaal zijn gestorven.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn meer dan 21.000 mensen aan de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat iemand daaraan is overleden. Het daadwerkelijke aantal overleden COVID-19-patiënten is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Boostervaccinatiegraad net onder 50 procent

Het percentage volledig gevaccineerde mensen die ook een boosterprik hebben gehad, staat sinds woensdag op 49,6 procent. De waarde op het coronadashboard wordt twee keer per week bijgewerkt.

In Nederland krijgen momenteel alleen mensen van achttien jaar en ouder de boosterprik aangeboden.