Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zaterdag 15 januari) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.

Voor het eerst sinds eind oktober vorig jaar is het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen gedaald tot onder de 900. In totaal houden zaterdag nog 898 coronapatiënten een bed op een verpleegafdeling bezet, zo valt te lezen in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Dat is een daling van 56 patiënten ten opzichte van een etmaal geleden. Vrijdag daalde het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen al tot onder de 1.000, voor het eerst sinds 1 november. De afgelopen twee dagen hebben per saldo dus meer dan 100 mensen het ziekenhuis verlaten.

Op de intensive cares liggen momenteel nog 321 mensen met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Ook dat zijn er minder dan vrijdag, toen nog 334 coronapatiënten werden verzorgd op een ic.

In totaal liggen nog 1.219 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 69 minder dan het etmaal ervoor. De verwachting is dat de ziekenhuisbezetting eind januari weer zal toenemen, als gevolg van de stijgende besmettingscijfers.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt dag na storing 35.521 positieve tests

Het RIVM heeft tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 31.963 positieve coronatests geregistreerd. Dat is ongeveer evenveel als het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (31.774). Dat gemiddelde is voor de achttiende dag op rij gestegen.

Vrijdag werd er nog een recordaantal van 35.521 positieve tests gemeld, al kwam dat mede door een correctie na een storing op donderdag.

Als gevolg van de versoepelingen die afgelopen vrijdag werden aangekondigd, verwacht het kabinet dat het aantal besmettingen per dag de komende tijd kan oplopen tot wel 80.000.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

6 sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur te horen dat 6 mensen aan COVID-19 zijn overleden. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze ook in het afgelopen etmaal zijn gestorven.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn meer dan 21.000 mensen aan de gevolgen van de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat iemand daaraan is overleden. Het daadwerkelijke aantal overleden COVID-19-patiënten is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Boostervaccinatiegraad net onder 50 procent

Het percentage volledig gevaccineerde mensen die ook een boosterprik hebben ontvangen, staat sinds woensdag op 49,6 procent. De waarde op het coronadashboard wordt twee keer per week bijgewerkt.

De boosterprik wordt op dit moment in Nederland alleen aangeboden aan mensen van achttien jaar en ouder.