Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zaterdag 8 januari) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft nog steeds afnemen. Dat aantal daalde zaterdag met 35 naar 1.481, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen worden er 405 verzorgd op de intensive care, een daling van 4 patiënten in vergelijking met vrijdag. Er werden in de afgelopen 24 uur 16 nieuwe mensen met ernstige COVID-19 op de ic opgenomen, evenveel als het etmaal daarvoor. Doordat er meer patiënten overleden of de afdelingen mochten verlaten nam de bezetting op de ic's toch af.

Op Duitse ic-afdelingen liggen nog negen Nederlandse coronapatiënten op de ic, één minder dan vrijdag.

Op de verpleegafdelingen liggen nog 1.076 coronapatiënten, 31 minder dan donderdag. Er werden 149 nieuwe patiënten opgenomen, maar de bezetting nam af doordat nog meer mensen de afdelingen verlieten.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Aantal positieve tests ook zonder nameldingen erg groot

Het RIVM registreerde het afgelopen etmaal 28.003 positieve tests. Alleen op vrijdag werden er meer gemeld (34.954), maar dat was mede het gevolg van nameldingen na een storing.

Het weekgemiddelde steeg daardoor naar recordhoogte. De voorbije zeven dagen kregen 162.716 mensen een positieve testuitslag, wat neerkomt op een gemiddelde van 23.245 per dag. Nooit eerder lag dat cijfer zo hoog in Nederland.

Het aantal positieve tests neemt sinds vorige week weer flink toe. Het duurt meestal ongeveer twee weken voor een toename van het aantal besmettingen terug te zien is in de ziekenhuiscijfers.

Of deze grote aantallen coronagevallen ook voor een nieuwe golf ziekenhuisopnames zullen zorgen, is nog afwachten. De omikronvariant van het virus, die nu de meeste besmettingen in Nederland veroorzaakt, lijkt volgens sommige studies minder ziekmakend.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

8 sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur bericht dat 8 mensen aan COVID-19 zijn overleden. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze ook in het afgelopen etmaal zijn gestorven.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn meer dan 21.000 mensen aan de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat iemand daaraan is overleden. Het daadwerkelijke dodental is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus