Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 30 december) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag voor de derde dag op rij gedaald, tot minder dan 1.900. In totaal liggen er nu nog 1.857 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis, het kleinste aantal sinds 13 november.

Dat zijn er 108 minder dan woensdag, zo valt op te maken uit de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Voor de Kerst lagen er geruime tijd meer dan tweeduizend coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Op de intensive cares liggen momenteel 492 mensen met het coronavirus, 23 minder dan een dag eerder. De laatste keer dat er minder dan vijfhonderd coronapatiënten op de ic's lagen was 23 november. Op de verpleegafdelingen liggen nog 1.365 mensen met de longziekte, 85 minder dan woensdag.

In de afgelopen 24 uur zijn er 19 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 137 nieuwe coronapatiënten binnengebracht.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Minder positieve tests dan woensdag

Het RIVM meldt donderdag 14.868 positieve tests. Dat zijn er minder dan woensdag (15.804).

Het gemiddelde in de voorbije zeven dagen ligt nu op 12.599 positieve tests per dag.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

40 personen overleden

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur bericht dat 40 mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn gestorven. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen 24 uur zijn gestorven.

Woensdag ging het om 51 sterfgevallen. In de afgelopen zeven dagen stierven 275 coronapatiënten, zo'n 39 per dag.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn al zeker twintigduizend mensen aan de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat iemand is overleden aan COVID-19. Het daadwerkelijke dodental is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus