Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (vrijdag 5 november) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is het afgelopen etmaal met 23 gestegen tot 1.350 . Eind mei lagen er voor het laatst zo veel COVID-19-patiënten in de ziekenhuizen.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is licht afgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 1.064 mensen met COVID-19 in de klinieken, een toename van 10 patiënten ten opzichte van donderdag.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares (ic's) nam ook toe, met 13 werden het er 286 in totaal, het grootste aantal sinds 10 juni. Het LCPS gaf eerder al aan dat het aantal opnames verder zal toenemen. In de afgelopen 24 uur werden er 176 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Dat is de hoogste gemiddelde instroom sinds 21 mei. Op de ic's werden 28 nieuwe patiënten opgenomen.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Grootste aantal positieve tests sinds 17 juli

Het RIVM meldt vrijdag 10.949 positieve tests. Door de vele positieve tests loopt het gemiddelde opnieuw op. Het zevendaagse gemiddelde ligt nu op 8.842 nieuwe gevallen.

Precies een maand geleden, op 5 oktober, lag het gemiddelde op de 1.899 gevallen per dag. In een maand tijd is het niveau dus bijna zes keer zo hoog geworden.

De coronacijfers stijgen al ruim een maand. Uit de weekcijfers van het RIVM blijkt dat in de afgelopen week 40 procent meer coronagevallen zijn gemeld dan een week eerder. De experts hielden al rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar, mede omdat het virus zich in koudere maanden sneller verspreidt.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

20 sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg 20 meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen, 4 minder ten opzichte van het vorige etmaal. Deze personen zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De registratie van de sterfgevallen kan vertraagd zijn.

Tot nu toe zijn ruim 18.000 inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Vaccinatiegraad 84,1 procent

84,1 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig gevaccineerd tegen COVID-19. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

In Nederland zijn in totaal bijna 23,9 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer 1,5 miljoen inentingen per week, terwijl dat er op dit moment zo'n 110.000 zijn.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus