Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 1 november) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw toegenomen. Er liggen maandag 1.212 coronapatiënten in het ziekenhuis, 90 meer dan zondag. Zo'n grote stijging is sinds eind april niet meer voorgekomen.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt maandag verder dat op de intensive care (ic) nu 236 mensen liggen. Dat zijn er 16 meer meer dan op zondag.

Op de verpleegafdelingen liggen nu in totaal 976 patiënten, 74 meer dan op zondag.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Aantal positieve tests opnieuw hoger dan weekgemiddelde

Het RIVM meldt maandag 7.744 positieve tests. Dat zijn er minder dan zondag (8.219) en meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (7.429). Het gemiddelde stijgt nu al bijna een maand.

Volgens het RIVM houdt de stijging van de afgelopen weken verband met de versoepelingen van eind september. Ook is er sprake van een seizoenseffect. Experts hielden daardoor al rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar. Het virus verspreidt zich sneller in de koudere maanden.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

12 sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg 12 meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze personen zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De registratie van de sterfgevallen kan vertraagd zijn.

Tot nu toe zijn ruim 18.000 inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Vaccinatiegraad 83,8 procent

83,8 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig gevaccineerd tegen COVID-19. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

In Nederland zijn in totaal bijna 23,9 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer 1,5 miljoen inentingen per week, op dit moment zijn dat er zo'n 110.000.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus