Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (woensdag 27 oktober) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is licht toegenomen. Woensdag lagen er 859 coronapatiënten in het ziekenhuis, 10 meer dan dinsdag.

Op de intensive cares (ic's) liggen nu 200 ernstig zieke coronapatiënten, 8 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen 659 mensen met COVID-19, 2 meer dan dinsdag.

Op de verpleegafdelingen werden 113 nieuwe patiënten opgenomen, 9 minder dan dinsdag. Op de ic's kwamen er 21 nieuwe mensen bij, 7 meer dan dinsdag instroomden.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Aantal positieve tests veel hoger dan weekgemiddelde

Het RIVM meldt woensdag 7.301 positieve tests. Dat zijn er meer dan dinsdag (5.791) en 23 procent meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (5.916). Daarmee stijgt het gemiddelde voor de 27e achtereenvolgende dag.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 41.409 positieve tests. Dat is 56 procent meer dan in de week ervoor.

Volgens het RIVM houdt de stijging van de afgelopen weken verband met de versoepelingen van eind september. Ook is er sprake van een seizoenseffect. Experts hielden daardoor al rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar. Het virus verspreidt zich sneller in de koudere maanden.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

17 nieuwe sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg 17 meldingen van coronagerelateerde sterfgevallen. Deze personen zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De registratie van de sterfgevallen kan vertraagd zijn.

Tot nu toe zijn ruim 18.000 inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Vaccinatiegraad 83,5 procent

83,5 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

In Nederland zijn in totaal bijna 23,9 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer 1,5 miljoen inentingen per week, op dit moment zijn dat er zo'n 110.000.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus