Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zondag 24 oktober) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Voor het eerst sinds half augustus liggen er dit weekend meer dan 700 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Het totale aantal coronapatiënten steeg zondag tot 748. Dat is een stijging van 45 ten opzichte van zaterdag, toen 703 coronapatiënten in het ziekenhuis lagen.

Op de ic's liggen nu 185 ernstig zieke coronapatiënten, 6 meer dan zaterdag. Op de verpleegafdelingen liggen 563 mensen met corona, 39 meer dan zaterdag.

Op de verpleegafdelingen werden 88 nieuwe patiënten opgenomen, vrijdag waren dat er nog 101. Op de ic's kwamen 17 nieuwe mensen bij, 2 meer dan zaterdag instroomden. Het afgelopen etmaal zijn 7 patiënten verplaatst naar een ziekenhuis in een andere regio.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Na drie maanden aantal positieve tests boven de 6.000

Het RIVM meldt zondag 6.350 positieve tests. Dat is meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (4.994). Het aantal positieve tests is sinds 23 juli steeds onder de 6.000 gebleven, tot aan vandaag.

Volgens het RIVM houdt de stijging van de afgelopen weken verband met de versoepelingen van eind september. Ook is er sprake van een seizoenseffect. Experts hielden daardoor al rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar. Het virus verspreidt zich sneller in koudere maanden.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

1 nieuw sterfgeval gemeld

Het RIVM kreeg 1 melding van een coronagerelateerd sterfgeval. Deze persoon is niet per se in de afgelopen 24 uur overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De registratie van de sterfgevallen kan vertraagd zijn.

Tot nu toe zijn ruim 18.000 inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

23,8 miljoen prikken gezet

In Nederland zijn in totaal meer dan 23,8 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer 1,5 miljoen inentingen per week, op dit moment zijn dat er zo'n 110.000.

83,5 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus