Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zaterdag 23 oktober) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Voor het eerst sinds half augustus liggen er meer dan 700 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Het totale aantal coronapatiënten steeg zaterdag tot 703. Dat is een lichte stijging ten opzichte van vrijdag, toen 697 coronapatiënten in het ziekenhuis lagen.

Op de ic's liggen nu 179 ernstig zieke coronapatiënten, 5 meer dan vrijdag. Op de verpleegafdelingen liggen 524 mensen met corona, net zo veel als een dag eerder.

Op de verpleegafdelingen werden 101 nieuwe patiënten opgenomen, vrijdag waren dat er nog 118. Het was voor het eerst sinds eind juli dat er meer dan 100 nieuwe patiënten instroomden op deze afdelingen.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Wederom meer dan 5.000 nieuwe positieve tests

Het RIVM meldt zaterdag 5.719 positieve tests. Dat is meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (4.617). Donderdag en vrijdag werden ook al ruim 5.000 positieve tests gemeld.

Volgens het RIVM houdt de stijging van de afgelopen weken verband met de versoepelingen van eind september. Ook is er sprake van een seizoenseffect. Experts hielden daardoor al rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar. Het virus verspreidt zich sneller in koudere maanden.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

25 nieuwe sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg 25 meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze personen zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De registratie van de sterfgevallen kan vertraagd zijn.

Tot nu toe zijn ruim 18.000 inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

23,8 miljoen prikken gezet

In Nederland zijn in totaal meer dan 23,8 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer 1,5 miljoen inentingen per week, op dit moment zijn dat er zo'n 110.000.

83,5 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus