Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 21 oktober) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 660 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 10 meer dan woensdag.

Op de intensive cares nam het totale aantal covidpatiënten met 1 af naar 164. Op de verpleegafdelingen worden op dit moment 496 coronapatiënten verzorgd, 11 meer dan een dag eerder. Op de ic's werden wel 18 patiënten met COVID-19 opgenomen en op de verpleegafdelingen zelfs 88, maar er vertrekken ook dagelijks mensen.

Sinds maandag liggen er weer meer dan 600 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat was sinds half september niet meer gebeurd. Vanwege de druk op de ziekenhuizen heeft het LCPS besloten afgelopen woensdag weer te beginnen met het spreiden van coronapatiënten over het land. Met het ontlasten van de regio's met de meeste coronapatiënten hoopt het LCPS de zorg overal toegankelijk te houden.

Volgens voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse vereniging voor ic-artsen heeft het gevolgen voor de reguliere zorg als er meer dan 100 coronapatiënten op de ic liggen, zoals momenteel het geval is. Dan moeten bijvoorbeeld reguliere operaties afgezegd worden.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Voor het eerst sinds 24 juli meer dan 5.000 positieve tests binnen een etmaal

Het RIVM meldt donderdag 5.223 positieve tests. Dat is fors meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (4.027) en wederom een toename ten opzichte van de voorgaande dag. Woensdag werden 4.609 positieve tests gemeld. In de dagen daarvoor schommelde het aantal steeds tussen de 3.000 en 4.000.

Het is voor het eerst sinds 24 juli dat er meer dan 5.000 positieve tests binnen een etmaal zijn geregistreerd. Begin augustus lag het zevendaagse gemiddelde voor het laatst boven de 4.000.

Volgens het RIVM houdt de stijging van de afgelopen weken verband met de versoepelingen van eind september. Ook is er sprake van een seizoenseffect. Experts hielden daardoor al rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar. Het virus verspreidt zich sneller in koudere maanden.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Zeven nieuwe sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg 7 meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze personen zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De registratie van de sterfgevallen kan vertraagd zijn.

Tot nu toe zijn zeker 18.250 inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

23,8 miljoen prikken gezet

In Nederland zijn in totaal meer dan 23,8 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer 1,5 miljoen inentingen per week, op dit moment zijn dat er zo'n 105.000.

83,5 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus