Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (dinsdag 19 oktober) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is in het afgelopen etmaal licht toegenomen: met 7. Er liggen dinsdag in totaal 617 mensen met COVID-19 in een ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Maandag steeg het totale aantal nog met 57; dat was de grootste stijging in één dag sinds 29 april.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 465 coronapatiënten, 1 meer dan op maandag. Op de intensive cares worden er dinsdag 152 verzorgd, 6 meer dan een dag eerder.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is al een tijdje stijgende. Vorige week dinsdag lagen er voor het eerst sinds 23 september meer dan 500 mensen met COVID-19 in de Nederlandse ziekenhuizen. De laatste keer dat er meer dan 600 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen lagen, was op 14 september.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Meer positieve tests dan gemiddeld in afgelopen zeven dagen

Het RIVM meldt maandag 3.949 positieve tests. Dat is meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (3.679). De afgelopen dagen schommelde het aantal positieve tests per dag steeds tussen de 3.000 en 4.000.

Volgens het RIVM houdt de stijging van de afgelopen weken verband met de versoepelingen van eind september. Ook is er sprake van een seizoenseffect. Experts hielden daardoor al rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar. Het virus verspreidt zich sneller in koudere maanden.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

13 nieuwe sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg 13 meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze personen zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Er kan vertraging in de registratie van de cijfers zitten.

Tot nu toe zijn zeker 18.250 inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Bijna 23,8 miljoen prikken gezet

In Nederland zijn in totaal bijna 23,8 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer 1,5 miljoen inentingen per week, op dit moment zijn dat er zo'n 105.000.

83,2 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus