Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 18 oktober) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Het aantal in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten is in de afgelopen 24 uur toegenomen met 57, de grootste stijging binnen een etmaal sinds 29 april. In totaal liggen nu 610 mensen met COVID-19 in een Nederlands ziekenhuis, zo blijkt uit de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 464 covidpatiënten. Dat zijn er 53 meer dan zondag.

Op de intensive cares liggen nu 146 coronapatiënten, een stijging van 4 ten opzichte van zondag. Er werden 12 mensen op zo'n afdeling opgenomen. Maar doordat er ook mensen de ic mochten verlaten of zijn overleden, nam de bezetting niet zo sterk toe.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Minder positieve tests dan zevendaags gemiddelde

Het RIVM meldt maandag 3.389 positieve tests. Dat zijn er 145 minder dan het zevendaagse gemiddelde (3.534). Zondag en zaterdag ging het om respectievelijk 3.703 en 3.737 positieve tests.

Volgens het RIVM is de verwachte najaarsstijging ingezet. Experts hielden vanwege een seizoenseffect al rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar. Het virus verspreidt zich sneller in koudere maanden.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Twee nieuwe sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg twee meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze personen zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Er kan vertraging in de registratie van de cijfers zitten.

Tot nu toe zijn zeker 18.250 inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Bijna 23,8 miljoen prikken gezet

In Nederland zijn in totaal bijna 23,8 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer 1,5 miljoen inentingen per week, op dit moment zijn dat er zo'n 105.000.

83,2 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus