Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (vrijdag 15 oktober) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen steeg vrijdag voor de zevende dag op rij. Er liggen nu 543 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis, 9 meer dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is het grootste aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen sinds 21 september.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten met 12 toe tot 406, het grootste aantal sinds half september. Op de ic's liggen nu 137 coronapatiënten, 3 minder dan donderdag. Het aantal ic-patiënten schommelt al een paar weken rond dit niveau.

Bij 73 mensen waren de coronaklachten zo erg dat ze in de afgelopen dag in het ziekenhuis zijn beland. In de afgelopen maand was er maar één dag met nog meer nieuwe opnames. In de laatste zeven dagen registreerde het LCPS gemiddeld zo'n 64 nieuwe opnames per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 15 september. Vergeleken met de week tot aan vorige vrijdag steeg het aantal nieuwe opnames met bijna een kwart.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Gemiddelde afgelopen zeven dagen weer boven de 3.000

Het RIVM meldde vrijdag 3.736 positieve tests. Dat zijn er iets meer dan donderdag, toen er 3.662 positieve tests werden gemeld.

Gemiddeld werden de afgelopen zeven dagen 3.068 nieuwe positieve tests per dag gemeld. Daarmee steeg het gemiddelde voor de vijftiende dag op rij en komt het voor het eerst sinds begin augustus weer boven de 3.000 uit.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Zes nieuwe sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg 6 meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze personen zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Er kan vertraging in de registratie van de cijfers zitten.

In de afgelopen week kreeg het RIVM 31 meldingen over sterfgevallen, gemiddeld ruim 4 per dag. Het aantal gemelde sterfgevallen schommelde in de laatste weken rond dat niveau.

Het aantal is wel aanzienlijk kleiner dan voor het begin van de vaccinatiecampagne. Rond de jaarwisseling kreeg het RIVM 100 tot 200 meldingen per dag.

Tot nu toe zijn ruim 18.000 inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Bijna 23,8 miljoen prikken gezet

In Nederland zijn in totaal bijna 23,8 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer 1,5 miljoen inentingen per week, op dit moment zijn dat er zo'n 105.000.

83,2 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus