Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 14 oktober) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is donderdag voor de zesde dag op rij toegenomen. Er liggen nu 534 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis, 10 meer dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten met 7 toe tot 394, het grootste aantal in een maand tijd. Op de ic's liggen nu 140 coronapatiënten, 3 meer dan woensdag.

In de afgelopen 24 uur kwamen op de verpleegafdelingen 53 covidpatiënten binnen. Op de ic's werden 16 mensen binnengebracht. Het LCPS zei eerder al dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen naar verwachting deze week zou oplopen.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Iets minder positieve tests gemeld, maar gemiddelde loopt op

Het RIVM meldt donderdag 3.662 positieve tests. Dat zijn er iets minder dan woensdag, toen er 3.746 positieve tests werden gemeld.

Het aantal is fors groter dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (2.934). Dat gemiddelde is voor de veertiende dag op rij gestegen.

Rotterdam telde de meeste positieve tests. In de Maasstad werd het virus vastgesteld bij 169 inwoners. In Den Haag waren 106 personen besmet en in Amsterdam 78 mensen.

Utrecht telde 77 nieuwe gevallen en Apeldoorn 75. De steden worden gevolgd door Ede (55) en Staphorst (53). Deze twee gemeenten vallen onder de Biblebelt, een strook met overwegend gereformeerde gemeenten waar de vaccinatiegraad lager is dan in de rest van het land.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Vier nieuwe sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg 4 meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze personen zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Er kan vertraging in de registratie van de cijfers zitten.

In de afgelopen week kreeg het RIVM 31 meldingen over sterfgevallen, gemiddeld ruim 4 per dag. Het aantal gemelde sterfgevallen schommelde in de laatste weken rond dat niveau.

Het aantal is wel aanzienlijk kleiner dan voor het begin van de vaccinatiecampagne. Rond de jaarwisseling kreeg het RIVM 100 tot 200 meldingen per dag.

Tot nu toe zijn ruim 18.000 inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Bijna 23,8 miljoen prikken gezet

In Nederland zijn in totaal bijna 23,8 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken is in de laatste weken aanzienlijk langzamer gestegen dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer 1,5 miljoen inentingen per week, op dit moment zijn dat er zo'n 105.000.

83,2 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus