Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (woensdag 13 oktober) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Het RIVM meldt woensdag 3.746 positieve tests. Dat is het grootste aantal binnen een etmaal sinds 29 juli. Het aantal valt woensdag fors hoger uit dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (2.806). Dat gemiddelde is voor de dertiende dag op rij gestegen.

Omgerekend naar het aantal inwoners telde Nederland afgelopen dag 21,4 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Daarmee zit het land al 101 dagen op rij boven de zogeheten signaalwaarde van minstens 7 positieve tests op elke 100.000 Nederlanders, omgerekend zo'n 1.222 positieve tests. Dit is het niveau waarop de alarmbellen bij de overheid afgaan.

Op 4 juli bleef Nederland voor het laatst onder die grens. Tussen september vorig jaar en juni dit jaar zat Nederland 272 dagen lang boven de signaalwaarde. Dat was tijdens de tweede en derde golf.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Opnieuw stijging aantal patiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw toegenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel behandelen intensive cares en verpleegafdelingen 524 patiënten met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 12 meer dan dinsdag.

Het is de vijfde dag op rij dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen toeneemt. Op de verpleegafdelingen nam het aantal patiënten afgelopen etmaal toe met 13. De klinieken behandelen nu 387 coronapatiënten. Er werden afgelopen 24 uur 56 nieuwe mensen met het coronavirus onder de leden opgenomen op een verpleegafdeling.

Op de ic's liggen op dit moment 137 ernstig zieke coronapatiënten, 1 minder dan dinsdag. De ic's zagen 9 nieuwe coronapatiënten binnenkomen, maar doordat er meer mensen werden ontslagen of overleden daalde het totaal op de ic's toch.

Dinsdag was de eerste dag sinds 23 september dat er weer meer dan 500 mensen met COVID-19 in een ziekenhuis lagen. Het LCPS sprak toen al de verwachting uit dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen deze week verder zal stijgen.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Twaalf nieuwe sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg twaalf meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze personen zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Er kan een vertraging zitten in de cijfers.

Tot nu toe zijn ruim achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Bijna 23,8 miljoen prikken gezet

In Nederland zijn op dit moment bijna 23,8 miljoen coronaprikken gezet. Het aantal prikken stijgt de laatste weken aanzienlijk langzamer dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer 1,5 miljoen inentingen per week, op dit moment zijn dat er zo'n 130.000.

Bijna 83 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus