Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (vrijdag 24 september) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

In het afgelopen etmaal zijn 1.718 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er iets minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (1.738).

Het gemiddelde aantal positieve tests zakte na zaterdag 18 september onder de 2.000. In de weken ervoor schommelde dat aantal tussen de 2.000 en 3.000 per dag. Het gemiddelde daalt nu al veertien dagen op rij.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Voor het eerst in twee maanden minder dan 500 coronapatiënten in ziekenhuizen

Met 491 patiënten die vanwege het coronavirus in het ziekenhuis liggen, komt het aantal opgenomen coronapatiënten voor het eerst sinds 23 juli uit onder de vijfhonderd. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In de laatste 2,5 week daalde het aantal opgenomen patiënten met bijna tweehonderd. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares zakte de afgelopen dag met 8 naar 176. Dat is het kleinste aantal sinds 28 juli.

Op de verpleegafdelingen kwamen 14 bedden vrij. Daar liggen nu 316 coronapatiënten, het kleinste aantal sinds 20 juli.

De bezetting in de ziekenhuizen daalt doordat steeds minder coronapatiënten worden opgenomen. In de afgelopen 24 uur hadden 52 mensen zulke ernstige coronaklachten dat ze in een ziekenhuis belandden.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het LCPS gemiddeld zo'n 47 nieuwe opnames, het laagste niveau sinds 19 juli.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Drie sterfgevallen gemeld

Het RIVM meldt verder dat in de afgelopen 24 uur drie sterfgevallen zijn geregistreerd.

Dat deze sterfgevallen in het afgelopen etmaal zijn gemeld, betekent niet dat deze personen daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur zijn overleden. De registratie kan ook zonder storing een tijdje duren. Tot nu toe zijn ruim achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Ruim 23 miljoen prikken gezet

In Nederland zijn inmiddels 23,4 miljoen coronaprikken gezet. Voor het eerst in weken is het wekelijkse aantal gezette prikken weer gestegen. Met name mensen in de jongere leeftijdsgroepen lieten zich prikken, aldus het RIVM.

Bijna 83 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus