Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 23 september) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

In het afgelopen etmaal zijn 1.841 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (1.822).

Het gemiddeld aantal positieve tests zakte na zaterdag 18 september onder de 2.000. In de weken ervoor schommelde het tussen de 2.000 en 3.000 per dag.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal mensen met COVID-19 in de Nederlandse ziekenhuizen is in de afgelopen 24 uur afgenomen. In totaal lagen dinsdag 513 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 19 minder dan maandag (532).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 330 coronapatiënten, 16 minder dan dinsdag. Op de ic's liggen 183 coronapatiënten. Dat zijn er 3 minder dan een dag eerder.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Grootste aantal sterfgevallen sinds 31 augustus

Het RIVM meldt verder dat in de afgelopen 24 uur twaalf coronagerelateerde sterfgevallen zijn geregistreerd. Dat is het grootste aantal sinds 31 augustus.

Dat deze sterfgevallen in het afgelopen etmaal zijn gemeld, betekent niet dat deze personen daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur zijn overleden. De registratie kan ook zonder storing een tijdje duren. Tot nu toe zijn ruim achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Ruim 23 miljoen prikken gezet

In Nederland zijn inmiddels 23,4 miljoen coronaprikken gezet. Voor het eerst in weken is het wekelijkse aantal gezette prikken weer gestegen. Met name mensen in de jongere leeftijdsgroepen lieten zich prikken, aldus het RIVM.

Bijna 83 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus