Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 20 september) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

In het afgelopen etmaal zijn 1.370 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (1.955).

Het gemiddelde aantal positieve tests schommelt al ruim een maand tussen de twee- en drieduizend per dag.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal opgenomen coronapatiënten heel licht gestegen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met een fractie gestegen. Het zijn er volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) nu in totaal 565. Dat zijn 6 patiënten meer dan zondag.

Op de intensivecareafdelingen liggen 198 ernstig zieke coronapatiënten, per saldo 3 meer dan een dag eerder. Op verpleegafdelingen worden 367 mensen met corona behandeld. Ook dat is een toename van 3 ten opzichte van zondag.

Het totale aantal opgenomen coronapatiënten nam in de afgelopen weken af. Twee weken geleden ging het in totaal nog om zo'n 680 patiënten.

De instroom van patiënten op verpleegafdelingen was in de laatste 24 uur relatief beperkt: er kwamen 30 mensen binnen. Dat is het kleinste aantal sinds 14 juli. Op de ic's werden 11 coronapatiënten opgenomen. Dit aantal schommelde in de afgelopen week tussen de 6 en de 15.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt negen sterfgevallen

Het RIVM meldt verder dat in de afgelopen 24 uur 9 coronagerelateerde sterfgevallen zijn geregistreerd.

Dat deze sterfgevallen in het afgelopen etmaal zijn gemeld, betekent niet dat deze personen daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur zijn overleden. De registratie kan ook zonder storing een tijdje duren. Tot nu toe zijn ruim 18.000 inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan 23 miljoen prikken gezet

In Nederland zijn inmiddels 23.320.388 coronaprikken gezet, laat het coronadashboard zien. Het aantal prikken stijgt de laatste weken aanzienlijk minder hard dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer 1,5 miljoen inentingen per week.

Ruim 80 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt iedere dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus