Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zaterdag 18 september) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

In het afgelopen etmaal zijn 2.051 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er iets minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (2.113).

Het gemiddelde aantal positieve tests schommelt al ruim een maand tussen de twee- en drieduizend per dag.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal ic-patiënten onder de 200

Op de Nederlandse intensive cares liggen momenteel 192 ernstig zieke coronapatiënten. Dat zijn er 2 minder dan vrijdag. Ook op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten verder af. In totaal liggen er nog 551 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 15 minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen momenteel nog 359 coronapatiënten, 13 minder dan een dag eerder.

De verwachting van het RIVM is dat de coronabezetting in de ziekenhuizen de komende tijd stabiel blijft of licht blijft dalen, maar verder in het najaar weer zal toenemen.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt vier nieuwe sterfgevallen

Het RIVM meldt verder dat in de afgelopen 24 uur vier nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen aan het licht zijn gekomen.

Dat deze sterfgevallen net zijn gemeld, betekent niet dat deze personen daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur zijn overleden. De registratie kan ook zonder storing een tijdje duren. Tot nu toe zijn ruim achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan 23 miljoen prikken gezet

In Nederland zijn inmiddels 23.320.388 coronaprikken gezet, laat het coronadashboard zien. Het aantal prikken stijgt de laatste weken aanzienlijk langzamer dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer anderhalf miljoen inentingen per week.

Ruim 80 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus