Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (vrijdag 17 september) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

In het afgelopen etmaal zijn 2.172 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er iets meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (2.107).

Het gemiddelde aantal positieve tests schommelt al ruim een maand tussen de twee- en drieduizend per dag.

De Formule 1 in Zandvoort heeft tot nu toe niet tot een massale uitbraak van COVID-19 onder de toeschouwers en daarmee een stijging in het aantal positieve tests geleid, meldde de GGD Kennemerland vrijdag.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal ic-patiënten onder de 200

Op de Nederlandse intensive cares liggen momenteel 194 ernstig zieke coronapatiënten. Het is voor het eerst in precies een maand dat er minder dan 200 mensen met COVID-19 op de ic's liggen. Ook op de verpleegafdelingen nam het aantal patiënten met corona verder af. In totaal liggen er vrijdag nog 566 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Dat betekent dat het aantal mensen met corona dat een ziekenhuisbed bezet houdt in vier dagen tijd met 92 is afgenomen. Afgelopen maandag lagen er nog 658 patiënten met COVID-19 in de ziekenhuizen.

De ic's verzorgen vrijdag acht patiënten minder dan een etmaal eerder. Er werden tien nieuwe ernstig zieke mensen met COVID-19 op een intensive care opgenomen. Dat er per saldo minder mensen met corona een ic-bed bezet houden dan een dag geleden, komt omdat er meer mensen de afdeling mochten verlaten of overleden dan er nieuw werden opgenomen.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel nog 372 coronapatiënten, zes minder dan een dag eerder. De klinieken namen afgelopen etmaal 51 nieuwe mensen met COVID-19 onder hun hoede.

De verwachting van het RIVM is dat de coronabezetting in de ziekenhuizen de komende tijd stabiel blijft of licht blijft dalen, maar verder in het najaar weer zal toenemen.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt tien nieuwe sterfgevallen

Het RIVM meldt verder dat in de afgelopen 24 uur tien nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen aan het licht zijn gekomen.

Dat deze sterfgevallen net zijn gemeld, betekent niet dat deze personen daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur zijn overleden. De registratie kan ook zonder storing een tijdje duren. Tot nu toe zijn ruim achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan 23 miljoen prikken gezet

In Nederland zijn inmiddels 23.320.388 coronaprikken gezet, laat het coronadashboard zien. Het aantal prikken stijgt de laatste weken aanzienlijk langzamer dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer anderhalf miljoen inentingen per week.

Ruim 80 procent van de Nederlandse volwassenen is inmiddels volledig gevaccineerd. Het aantal vaccinaties wordt dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus