Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 13 september) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

In het afgelopen etmaal zijn 1.777 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er een stuk minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (2.348).

Voor het eerst sinds 5 juli, ruim twee maanden geleden, zijn er minder dan tweeduizend nieuwe gevallen in een dag tijd geregistreerd. Het gemiddelde aantal positieve tests schommelde al ruim een maand lang tussen de twee- en drieduizend per dag.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is het afgelopen etmaal iets toegenomen, na twee dagen van dalingen. In totaal liggen nu 658 patiënten in het ziekenhuis met COVID-19. Dat zijn er achttien meer dan zondag, zo is te zien in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 450 patiënten, vijftien meer dan zondag. Op de intensive care (ic) nam het aantal met drie toe tot 208.

Op de ic's werden afgelopen etmaal tien nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de verpleegafdelingen werden 41 mensen opgenomen. Het LCPS gaf eerder aan dat de instroom van coronapatiënten stabiel is en dat dit de komende tijd waarschijnlijk zo blijft met mogelijk een kleine daling.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt vier nieuw sterfgevallen

Het RIVM meldt verder dat in de afgelopen 24 uur vier nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen aan het licht zijn gekomen.

Dat dit sterfgeval nu wordt gemeld, betekent niet dat deze persoon daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur is overleden. De registratie kan ook zonder storing een tijdje duren. Tot nu toe zijn ruim achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan 23 miljoen prikken gezet

In Nederland zijn nu 23.179.361 prikken gezet tegen COVID-19, laat het coronadashboard zien. Het aantal prikken stijgt de laatste weken aanzienlijk langzamer dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer anderhalf miljoen inentingen per week.

Vier op de vijf volwassenen zijn inmiddels ingeënt. Daarmee behoort Nederland tot de subtop in Europa.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 33 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld 23.763 doses per dag.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus