Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zondag 12 september) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

In het afgelopen etmaal zijn 2.219 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (2.401).

Het gemiddelde aantal positieve tests schommelt al ruim een maand lang tussen de twee- en drieduizend per dag. Een op de vijf positieve tests wordt momenteel afgenomen bij Nederlanders die recentelijk in het buitenland zijn geweest.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal patiënten in ziekenhuizen daalt weer

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal met acht afgenomen. In totaal liggen er nu 640 patiënten in het ziekenhuis met COVID-19. Dat meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag.

Zaterdag lagen in totaal nog 648 patiënten in het ziekenhuis. Op de verpleegafdelingen liggen nu 435 patiënten, vier patiënten minder dan zaterdag.

Op de intensive cares daalde het aantal patiënten eveneens met vier tot 205. Vrijdag nam het aantal patiënten nog toe, na een paar dagen van lichte daling.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt één nieuw sterfgeval

Het RIVM meldt verder dat in de afgelopen 24 uur één nieuw coronagerelateerd sterfgeval aan het licht is gekomen.

Dat dit sterfgeval nu wordt gemeld, betekent niet dat deze persoon daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur is overleden. De registratie kan ook zonder storing een tijdje duren. Tot nu toe zijn ruim achttienduizend inwoners van Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In de onderstaande infographic zijn het aantal positieve tests en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor positieve tests en rood voor sterfgevallen.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan 23 miljoen prikken gezet

In Nederland zijn nu 23.179.361 prikken gezet tegen COVID-19, laat het coronadashboard zien. Het aantal prikken stijgt de laatste weken aanzienlijk langzamer dan aan het begin van de zomer. Toen waren er ongeveer anderhalf miljoen inentingen per week.

Vier op de vijf volwassenen zijn inmiddels ingeënt. Daarmee behoort Nederland tot de subtop in Europa.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 33 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld 23.763 doses per dag.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus