Terug naar overzicht
JACOBINE VEENHOVEN

Door Eline Dabekaussen | Beeld Bastiaan Heus
 

 

Jacobine Privé

28 Jaar, relatie met Njord-roeier Kees.

Leiden

"Toen ik aan mijn studie psychologie begon, ben ik naar Leiden verhuisd. Inmiddels ben ik afgestudeerd, maar het leven beviel zo goed dat ik er ben gebleven. Ik woon samen met mijn vriend Kees, die ik heb leren kennen bij roeivereniging Njord. We hebben het naar onze zin in de stad. Ook omdat veel van onze vrienden in de buurt wonen. Ik had voor het roeien naar Amsterdam kunnen verhuizen, maar het heen en weer rijden is goed te doen. We vinden het wel lastig dat ik nu voor trainingskampen vaak van huis ben, maar het eind is in zicht."

Maatschappelijke carrière
"Na de Spelen ga ik solliciteren, op dit moment is het roeien niet ?te combineren met een andere baan. Toen ik voor het eerst geselecteerd werd voor de vrouwen acht, ging het studeren en roeien moeilijk samen. Bij Randstad heb ik in die tijd studieadvies gekregen, waarna ik een tijdje aan de Open Universiteit heb gestudeerd. Daar was ik vrijer met het indelen van mijn studie. Uiteindelijk heb ik de draad weer opgepikt aan de Universiteit van Leiden en ben ik daar afgestudeerd."

Ontmoeten
"Nelson Mandela vind ik een inspirerend persoon. Er zit zo'n mooi verhaal achter die man. Als ik ooit de kans krijg hem te ontmoeten, zou ik 'm er graag over horen vertellen."

Niet ontmoeten
"Als ik iemand tegen zou komen die ik liever niet zie, loop ik er met een grote boog omheen."

Niet zonder
"Mijn vriend en mijn familie. Dat zijn de mensen die altijd voor mij klaarstaan, ook als ik vanwege de sport even iets minder tijd heb."

 

 

 

Jacobine de roeister

Gekwalificeerd voor de Olympische Spelen met de vrouwen acht.

Londen
"De Spelen komen steeds dichterbij en ik vind het enorm spannend. Het is voor mij de eerste keer, en ook meteen de laatste, haha. Wij komen in de eerste week in actie, dus daarna heb ik alle tijd om bij andere sporten te gaan kijken en het olympisch dorp te verkennen. Wij zitten zelf in het roeidorp vlakbij de wedstrijdbaan, zo'n veertig kilometer buiten Londen. Wij varen in een nieuwe, oranje boot, waarin we sinds een paar weken trainen. Wij doen zeker mee om de medailles."

Ontmoeten
"In Londen wil ik bij de andere Nederlandse sporters gaan kijken. Misschien is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Jammer dat David Beckham niet is geselecteerd voor de Spelen. Met hem wilde ik wel iets drinken. Hij blijft toch een mooie man."

Niet ontmoeten
"Ik zou het niet erg vinden als een van de Amerikaanse meiden tijdens de olympische series een snoek slaat, waardoor hun boot even stil hangt. Zij zijn toch de topfavoriet, en wie weet komen we ze dan niet tegen in de finale."

Niet zonder
"Er waren periodes dat ik tijdens een wedstrijd een pet op moest of dezelfde onderbroek aan had. Ook had ik ooit het ritueel dat ik vlak voor de warming-up een banaan at. Tot er tijdens een toernooi in Belgrado geen bananen waren. Als je merkt dat het zonder ook goed gaat, laat je dat los. Maar als het even kan, eet ik nog steeds een banaantje, hoor."

 

 

 

Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning