Terug naar overzicht
EELCO SINTNICOLAAS

Door Tom den Hollander | Beeld Bastiaan Heus
 

Eelco Privé
25 Jaar, relatie met polsstokhoogspringster Denise Groot.

Dordrecht
“Ik ben geboren in het Refaja ziekenhuis in Dordrecht, maar opgegroeid in het nabijgelegen dorp Strijen. Op mijn zesde zijn we naar Vaassen verhuisd. Wonen op de Veluwe is veel rustiger. In het dorp was ik zelden te vinden, omdat we aan de dorpsrand woonden. Als jongetje van negen ging ik voor het eerst bij atletiek kijken en werd meteen lid.

Daarnaast tenniste ik fanatiek. Drie jaar later ben ik gestopt met tennissen, omdat het niet meer te combineren was. Sinds dit jaar woon ik op mezelf in Apeldoorn, omdat ik daar hoofdzakelijk train.”

Studie
“Ik studeer commerciële economie aan de Randstand Topsport Academie in Deventer. Ik zie het als brede basis, waar ik na mijn carrière op terug kan vallen. Wat ik wil worden, weet ik nog niet.

Niet zonder
“Film kijken. In mijn vrije tijd vind ik het lekker om op de bank te liggen en een film te kijken. Probeer ik de atletiek even van me af te zetten. Voor een wedstrijd kijk ik graag een simpele actiefilm of comedy, niet te diepgaand.”

Ontmoeten
“Nick Vujicic. Deze Australiër van Servische afkomst werd geboren zonder armen en benen. Hier is nooit een medische verklaring of waarschuwing voor gegeven. Dit geeft aan hoe relatief het leven is. De manier waarop hij zichzelf leert overleven, bewegen en genieten, inspireert mij.”

Niet tegenkomen
“Mensen die discrimineren. We gaan geregeld voor een trainingsstage naar Zuid-Afrika. Daar hoor je verhalen dat donkere mensen geweigerd worden in cafés. Als ik dat zie in welk land dan ook, zou ik meteen afrekenen en nooit meer terugkomen.

Eelco de meerkamper
Zilver bij de EK outdoor in 2010 en gekwalificeerd voor Londen op de tienkamp.

Londen
“Het worden mijn eerste Spelen en daar wil ik van genieten. Het doel is om mijn best mogelijke meerkamp te draaien. Een puntentotaal is niet te voorspellen, dat is afhankelijk van ­zoveel verschillende factoren. In theorie ben ik één van de tien meerkampers die in aanmerking komt voor een medaille.”

Niet zonder
“Ik ben te nuchter voor rituelen, maar ik kan tijdens een meerkamp niet zonder pijnstillers. Ik ben geen dag pijnvrij omdat een meerkamper veel en verschillend werk moet verrichten. De meeste pijntjes zijn niet ernstig, maar tijdens een wedstrijd wil ik die, voor zover mogelijk, uitschakelen.”

Ontmoeten
“Maarten van der Weijden. Een groot sportman, werd olympisch kampioen na het overwinnen van leukemie. Zijn boek zette me aan het denken. Hij lijkt me een nuchter persoon, net zoals ik.”

Niet tegenkomen
“Er zijn geen mensen die ik niet wil tegenkomen, maar een persoon als Cristiano Ronaldo spreekt mij qua uitstraling niet aan.”


 

 

Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning