Terug naar overzicht
NIENKE KINGMA

Door Eline Dabekaussen | Beeld Bastiaan Heus
 

Nienke Privé
30 Jaar, heeft een relatie met Bianca.

Utrecht

“Ik heb lang in Amsterdam gewoond, maar woon nu samen met mijn vriendin in Utrecht. Zij had een mooier huis, dus toen we besloten om te gaan samenwonen, was de keuze snel gemaakt, haha. Ik vind beide steden erg leuk, maar in Amsterdam stoorde ik me soms aan de hordes toeristen die door de stad lopen. Utrecht is wat dat betreft een stuk gemoedelijker.”

Werk
“Sinds januari ben ik met onbetaald verlof om me volledig op de Spelen te kunnen concentreren. Officieel werk ik bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daar ben ik via ‘Goud op de werkvloer’ van Randstad terechtgekomen. Topsporters worden met dat project aan een maatschappelijke carrière geholpen.”

Niet zonder
“Mijn vriendin is er altijd voor me. Ik heb het op dit moment erg druk en als ik thuis ben, ben ik vaak heel erg moe. Zij zorgt dan goed voor me, dat vind ik heel fijn. Het is niet altijd makkelijk om met een topsporter samen te leven, maar Bianca begrijpt dat ik me momenteel helemaal op Londen wil focussen.”

Ontmoeten
“Ik ben benieuwd hoe prins Willem-Alexander leeft. Ik ben blij dat mijn leven open ligt en ik zelf alle keuzes kan maken. Voor hem ligt dat anders, zijn leven is toch min of meer vastgelegd. Hij gaat niet zomaar met vrienden naar de kroeg of het theater. Ik ben benieuwd hoe het is om te leven zoals hij.”

Niet ontmoeten
“Ik denk dan meteen aan iemand als Osama Bin Laden, maar die leeft niet meer. Anders Breivik is er ook zo een. Al denk ik dat als je iemand niet wilt ontmoeten, je die persoon ook niet snel tegenkomt. Ik heb in elk geval niet de behoefte om met zulke mensen een kopje koffie te gaan drinken.”

Nienke de roeister
Won zilver op de Olympische Spelen van Beijing in 2008. Ze is met de vrouwen acht gekwalificeerd voor Londen.

Londen
“We maken een goede kans op een medaille. Vier jaar geleden plaatsten wij ons pas tijdens het laatste kwalificatietoernooi voor Beijing. We wonnen daar toen wel zilver. Als je het zo bekijkt, moet je geen enkele tegenstander uitsluiten. Er liggen in Londen zeven boten in het water en ze maken allemaal kans op een medaille. Ons doel is uiteraard goud.”

Niet zonder
“Mijn ploeggenotes. Ze zijn echt supergemotiveerd en enthou­siast. Ze willen allemaal heel hard trainen en dat werkt voor mij ook erg motiverend. Als we met zijn allen in het krachthonk aan het trainen zijn en iemand gaat vijf kilo meer squaten, dan wil je niet achterblijven. Doordat je wordt uitgedaagd door je ploeggenotes, verleg je zelf ook je grenzen.”

Ontmoeten
“De olympische gouden medaille natuurlijk! Dat is nu het enige waar ik voor train. Ik ben er continu mee bezig en denk dat minder dan goud ook niet je ambitie moet zijn.”

Niet ontmoeten
“De man met de hamer. Dat gebeurt af en toe als je aan het roeien bent, je traint het hele jaar hard om die te mijden. Na pas 750 meter te hebben afgelegd wil je niet denken: ik weet niet meer hoe ik mijn lijf moet bewegen.”
 

 

Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning