Terug naar overzicht
JEROEN HERTZBERGER

Door Eline Dabekaussen | Beeld Bastiaan Heus
 

 

Jeroen privé
26 Jaar, heeft een relatie met Sandrine Sedee.

Rotterdam
“Ik ben in Rotterdam geboren, maar heb het grootste deel van mijn jeugd in het buitenland doorgebracht. Mijn vader was in dienst bij een multinational en toen hij in Congo, Hongarije en Oostenrijk moest werken, ging het gezin mee. Misschien verhuis ik als ik kinderen heb ook tijdelijk naar het buitenland. Het is goed dat je andere culturen leert waarderen. Ik ging op mijn zestiende terug naar Rotterdam. Voor Nederlandse begrippen is dat een grote stad, maar het valt best mee. Binnen een kwartier ben je van de ene kant naar de andere. Ik woon op het Noordereiland en zit zo in het centrum. Alles is heel goed te bereiken.”

Studie
“Ik studeer commerciële economie aan de Randstad Topsport Academie en heb onlangs de eerste versie van mijn scriptie ingeleverd. De Topsport Academie plant alleen colleges op woensdag en vrijdag. Als je vanwege de sport geen tentamens kunt maken op de opgegeven data, kun je die op een ander tijdstip doen. Dat is ideaal.”

Niet zonder
“Mijn familie, plezier, maar ook niet zonder vakantie. Ik vind het belangrijk om er echt even uit te zijn, telefoon uit en volledig weg van het hockeywereldje. Zonvakanties zijn heerlijk, maar voor een mooi geprepareerde piste mag je me ook ’s nachts wakker maken.”

Ontmoeten
“Niet lang geleden heb ik met Wouter Jolie, mijn ploeggenoot bij Oranje, een eigen bedrijfje in thermokleding opgezet, Thunderwear. Ik zou wel eens met Richard Branson, de oprichter van Virgin, willen praten over hoe je zaken moet aanpakken als startende onder­nemer. Ik ben benieuwd naar het advies dat hij mij zou geven.”

Niet tegenkomen
“Poeh, mag ik hier niet opzoeken van maken als ik toch over vakanties aan het praten ben? Ik heb namelijk een hekel aan all-inclusive hotels. Tussen vier muren met Nederlanders en Russen is voor mij geen vakantie. Zoek de locals op en ga echt sfeer proeven."

 

 

Jeroen de hockeyer
Spits bij HC Rotterdam, werd met Oranje vierde op de Spelen van Beijing. Was Hoofdklasse Speler van het Jaar in 2008.

Londen
“Begin juli wordt de selectie voor de Spelen bekendgemaakt. Dat moment levert meestal een verrassing op, maar ik ga ervan uit dat ik er gewoon bij zit. Als je bang bent om af te vallen, zie je dat terug in je spel en dat is nooit goed. Het heeft geen zin om na te denken over wie je concurrenten zijn en hoeveel spitsen de coach meeneemt. Ik moet presteren, op een andere manier heb ik geen invloed op het selectiebeleid. Het is het afgelopen jaar niet altijd even rustig geweest rondom de ploeg. Heel vaak hebben andere dingen de aandacht gekregen terwijl we ons eigenlijk moesten focussen op het hockeyen."

"Iedereen weet dat we in Londen moeten knallen. In Beijing werden we vierde, dat was een grote teleurstelling. Als we deze Spelen weer geen medaille pakken, kunnen we concluderen dat het niet de goede kant opgaat met het Nederlandse hockey.”

Niet zonder
“Mensen moeten niet denken dat ik smetvrees heb, maar voor een wedstrijd was ik altijd mijn handen heel goed en poets ik mijn tanden. Voor ik het veld opga, doe ik snel een waxje in m’n haar en ik houd niet van vette handen. Een frisse adem vind ik ook prettig, het heeft verder niets met bijgeloof te maken.”

Ontmoeten
“Ik ben een NBA-fan, volg Miami Heat fanatiek. Het zou leuk zijn als ik LeBron James in Londen tegenkom. Dan ga ik heel hard zijn geboortestad roepen. ‘Hey Akron Ohio!’ Dan reageert hij vast, toch? Ik kijk in elk geval op als iemand mijn geboorteplaats roept.”

Niet tegenkomen
“In principe kunnen we iedereen verslaan in Londen, maar Australië kom ik liever pas in de finale tegen. Het is niet dat ik bang ben, eerder kunnen we ook winnen, maar in mijn ogen is het de topfavoriet. In de finale zijn de kansen fifty-fifty.”

 


 

 

Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning