De Uitmarkt wordt de komende jaren niet gehouden op het Museumplein in Amsterdam. "We gaan vooralsnog niet terug naar het centrum," zegt Frans van der Avert, directeur Amsterdam Marketing. 

"In het najaar kijken we waar we volgend jaar naartoe gaan, bijvoorbeeld naar de Houthavens, Noord of Zuidoost."

Voor het eerst in zes jaar vindt het evenement waarin de culturele agenda van het komende jaar wordt gepresenteerd dit weekeinde niet meer plaats op het Amsterdamse Museumplein, maar strijkt het neer op een nieuwe locatie langs het Oosterdok. In het verleden reisde het evenement wel vaker en als het aan Van der Avert ligt, blijft dat zo. 

Aan de hand van een fototentoonstelling over het hele terrein, krijgt het publiek een terugblik op de veertigjarige geschiedenis.

"Het begon ooit kleinschalig als aanvulling op de zogenoemde kunsttiendaagse, waarbij mensen voordelig kaartjes konden bemachtigen voor een voorstelling. Aangezien hier veel publiek op afkwam, werden ter vermaak een paar kleine podia neergezet met een 'sneak preview' van cultureel aanbod", aldus Van der Avert.

Al gauw ontstond de Uitmarkt en groeide het uit tot de publiekstrekker die het nu is, met jaarlijks zo'n half miljoen bezoekers.

Programma

Het evenement begint traditiegetrouw met een openingsshow op vrijdagavond, die rechtstreeks op tv is te zien, met optredens van Tania Kross, DI-RECT en het Nederlands Dans Theater.

Verder is er dans in het Scheepvaartmuseum, kun je overnachten en naar de sterren kijken in de Openbare Bibliotheek Amsterdam en is er cabaret op het Marineterrein. Op zondagochtend klinkt klassieke muziek vanaf het water en de Uitmarkt wordt zoals ieder jaar zondagavond afgesloten met de Musical Sing-a-Long, die eveneens rechtstreeks op tv wordt uitgezonden.