Voor wie zich niet wil vervelen tijdens de vakantie maar voorlopig nog niet op reis gaat, zet NU.nl zestien zomerse evenementen op een rij door het hele land. Acht daarvan zijn gratis te bezoeken. 

De Bauke Mollema Tocht
Wat: sportief
Waar: Groningen
Wanneer: zondag 6 augustus
Koop hier je kaarten 

Tijdens de jubileum-editie van deze tocht fietst Bauke Mollema zelf ook mee. Laat je door hem meenemen naar zijn Groningse roots via verschillende uitdagende routes, die de wielrenner zelf heeft uitgestippeld. Het gaat om afstanden van 65, 110 of 165 kilometer. 

Landjuweel
Wat: festival
Waar: Ruigoord, Amsterdam
Wanneer: 2 tot en met 6 augustus
Koop hier je kaarten

Het vijfdaagse festival Landjuweel is één van de jaarlijkse hoogtepunten van Ruigoord, een dorpje dat in de jaren zeventig werd gekraakt door kunstenaars. Hoewel luieren in het gras en genieten van de vrijheid ook hoog in het vaandel staan, is er van alles georganiseerd om de festivalganger te vermaken. Zo staan er diverse bands en dj's geprogrammeerd, worden er boeiende lezingen gehouden en wordt op de markt zelfgemaakte waar aangeboden. 

Solar Weekend
Wat: o.a. rap
Waar: Maasplassen, Roermond
Wanneer: 3 tot en met 6 augustus
Koop hier je kaarten

Op Solar komen vele rappers, bands en dj's voorbij. Maar het festival draait niet alleen om muziek. In het tijdelijke Solardorp worden grote interactieve bouwwerken gebouwd en is er plaats voor graffitikunst. Vooral het grote waterpistoolgevecht is berucht. In 2014 won Solar de Gouden Kabouter Award voor Beste Meerdaagse Festival.

Cider & Kaas-proeverij
Wat: culinair
Waar: Fenix Food Factory, Rotterdam
Wanneer: donderdag 3 augustus
Aanmelden via   

Vanwege een groot aantal aanmeldingen bij de eerste proeverij, krijgen liefhebbers van kaas en cider op 3 augustus nogmaals de kans om aan te schuiven bij Fenix Food Factory en zich te laten verrassen.

Village People
Wat: concert
Waar: Paradiso
Wanneer: 31 juli
Koop hier je kaarten 

De indiaan, politieman, bouwvakker, cowboy, brandweerman en soldaat komen naar Amsterdam waar ze hun grootste hits ten gehore brengen. De Village People kunnen daarbij natuurlijk niet om het zingen van de hit YMCA heen. Een dag eerder wordt het nummer al uitgevoerd tijdens het Milkshake Festival, waar de Village People het wereldrecord proberen te verbreken van de grootste YMCA-dans ooit.

Waterraketten bouwen
Wat: museum
Waar: Museum Kinderwereld
Wanneer: woensdag 2 augustus
Koop hier je kaarten

In de zomervakantie mogen kinderen op zes woensdagen aan de slag met lege petflessen om zelf raketten te bouwen. Daarna wordt de raket spectaculair gelanceerd op het speelplein, waarbij waterpret is gegarandeerd.

Reis rond de wereld in vier films
Wat: film
Waar: Kijkhuis Leiden
Wanneer: start op 3 augustus
Koop hier je kaarten

Blijf je thuis maar wil je toch wat van de wereld zien, dan biedt Kijkhuis Leiden een uitgebreid filmprogramma met exotische locaties, curieuze ontmoetingen en kleine openbaringen. Op vier donderdagen in augustus worden de volgende films getoond: The Motorcycle Diaries, The Band's Visit, 3 Idiots en The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert.

Pastadiner in Bostuin
Wat: culinair
Waar: King of Italy, Tilburg
Wanneer: woensdag 2 augustus
Aanmelden via 

Aan een lange tafel in een grote tuin, gelegen aan het bos, serveren de eigenaren van King of Italy all-you-can-eat pastavarianten. Denk aan spaghetti met groene pesto, farfalle met paddestoelen en lasagne met aubergine en courgette. Als toetje is er een warme kaneel-suiker pizza. Alle maaltijden die worden opgediend zijn veganistisch. 

Op budget

Wat minder te besteden? In de zomervakantie zijn er ook voldoende gratis evenementen te bezoeken: 

Gay Pride
Wat: evenement
Waar: Amsterdam
Wanneer: tot en met 5 augustus

Deze week is het weer tijd voor de jaarlijkse (Gay) Pride, met op zaterdag 5 augustus de excentrieke en vrolijke vaartocht door de grachten. Een evenement waarbij tolerantie voor iedereen centraal staat. 

Horizontoer
Wat: festival
Waar: Harlingen
Wanneer: vanaf 3 augustus

Een festival met theater en muziek, dat vanuit Harlingen langs de Waddeneilanden vaart. Artiesten treden op in de plaatselijke kroeg of geven een concert op het strand.

Rrrollend Den Haag XXL
Wat: culinair
Waar: Malieveld, Den Haag
Wanneer: 3 tot en met 6 augustus

Het foodtruckfestival Rrrollend komt vanaf 3 augustus tot stilstand in Den Haag voor een extra grote editie, met meer dan 40 food- en drinktrucks. Eet een culinair hoogstandje, drink een speciaal biertje mee of geniet gewoon van de muziek en de sfeer. 

Tequila Tuesday
Wat: feest
Waar: Millers, Den Haag
Wanneer: dinsdag 1 augustus

Tequila's drinken op een doordeweekse dag, in de vakantie kan het weer. Met een e-ticket is een gratis avond tequila, sombrero's en swingende salsa gegarandeerd. 

Viespeukenochtend
Wat: sportief
Waar: Cortinghhuis, Groningen
Wanneer: woensdag 2 augustus

Jongens en meisjes moeten meer ravotten, zo was de discussie afgelopen week. Op de viespeukenochtend is daar volop ruimte voor: een schuimkasteel bouwen, met je voeten in de modder of verf, plus lekker klieren en kladderen.

Buitenfilm
Wat: film
Waar: Natlab, Eindhoven
Wanneer: vrijdag 4 augustus

Op de binnenplaats vertoont het NATlab de hele zomer films. Met PRIDE hebben ze een interessante editie te pakken. Deze film vertelt het verhaal van twee totaal verschillende gemeenschappen, mijnwerkers en een homobeweging, die zich verenigen voor een gemeenschappelijk doel. Hoewel de activisten en de conservatieve mijnwerkers vaak botsen, organiseren ze samen een staking in de zomer van 1984.

De Poëziebus Tour
Wat: literatuur
Waar: Rotterdamse Schouwburg
Wanneer: vrijdag 4 augustus

De Poëziebus rijdt deze zomer door Nederland, waarbij busdichters samen met lokale dichters hun werk voordragen. Maatschappijkritische rappers en inspirerende spoken word-artiesten zijn ook uitgenodigd in Rotterdam.  

Biergarten Breda
Wat: feest
Waar: Kerkplein, Breda
Wanneer: zaterdag 5 augustus

Het Kerkplein wordt op zaterdag omgetoverd tot één grote Biergarten, waar in het zonnetje geproefd kan worden van verschillende speciaalbieren. Ook wordt er gezorgd voor lekker eten en swingende live muziek.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend