Ook het noorden van Nederland heeft inmiddels vakantie. Voor wie zich niet wil vervelen en voorlopig nog niet op reis gaat, zet NU.nl zestien zomerse evenementen op een rij door het hele land. Acht daarvan zijn gratis te bezoeken. 

Rastaplas Festival 2017
Wat: festival
Waar: Noord AA Strand, Zoetermeer
Wanneer: 22, 23 juli
Koop hier je kaarten

Dans op reggae en dub aan de plas en waan je in hogere sferen met de muziek van onder meer The Mighty Twinkle Brothers en Roots Palmera.

Guilty Pleasure Festival
Wat: festival
Waar: Gaasperplas, Amsterdam
Wanneer: zondag 30 juli
Koop hier je kaarten 

Alle stiekeme verlangens worden werkelijkheid op het Guilty Pleasure Festival, zo belooft de organisatie. Met grote "klassiekers" als We're Going To Ibiza van Vengaboys vanuit de speakers, is dansen in elk geval gegarandeerd. 

Summer Rooftop Party
Wat: feest
Waar: Bink Rooftop, Den Haag
Wanneer: 28, 29 juli
Koop hier je kaarten 

Dans het hele weekend op het dak en geniet van de zomer met een drankje in je hand, tijdens de Summer Rooftop Party bij Bink. 

Boot & yoga in Groningen
Wat: sportief
Waar: Reitdiep
Wanneer: juli, augustus
Aanmelden via 

Een stukje varen door de Groningse wateren, op zoek naar een plek voor een ontspannen yogasessie in het gras en een gezellige picknick als afsluiting. 

De Parade Utrecht
Wat: theater
Waar: Utrecht
Wanneer: vanaf 21 juli
Koop hier je kaarten 

Na Den Haag doet de Parade ook Utrecht aan, met verschillende spannende en humoristische voorstellingen in de Parade-tenten. 

Nederlands Openluchtmuseum
Wat: museum
Waar: Arnhem
Wanneer: n.v.t.
Koop hier je kaarten 

Bij het Nederlands Openluchtmuseum word je meegenomen op een reis door de tijd door museummedewerkers die zo uit het verleden lijken te zijn weggelopen. Ze vertellen tijdens de tour boeiende verhalen over het getoonde erfgoed. 

Zoomeravond in Artis
Wat: concert
Waar: Artis, Amsterdam
Wanneer: zaterdag 22 juli
Koop hier je kaarten

Tijdens de Zoomeravonden in Artis treden verschillende bands op. Zaterdag is het de beurt van de Amsterdamse band The Mysterons om het podium te betreden. Bezoekers kunnen ondertussen genieten van een pizza uit de buitenkeuken, een biertje van een lokale brouwerij of rondslenteren door een schemerend park. 

Havenrondvaart
Wat: evenement
Waar: Zeeuws maritiem muZEEum, Vlissingen
Wanneer: vrijdag 28 juli
Koop hier je kaarten 

Het schip Denick II, een van de grootste passagiersschepen in Zeeland, vertrekt voor een rondvaart door het havengebied van Vlissingen. Na een tour van 2.5 uur volgt een gratis museumbezoek op vertoon van het bootticket.

Op budget

Wat minder te besteden? In de eerste week van de zomervakantie zijn ook voldoende gratis evenementen te bezoeken: 

Cineville Openluchtfilms
Wat: film
Waar: FC Hyena, Amsterdam
Wanneer: 27 juli

Cineville verzorgt een reizende buitenbioscoop voor de thuisblijvers. Waan je in andere landen en duik in verschillende verhalen tijdens de vertoning van diverse vakantiefilms. 

Hippiemarkt 
Wat: markt
Waar: Surfeiland Aalsmeer
Wanneer: 21 juli

Op de Hippiemarkt van Aalsmeer vind je een groot scala aan onder meer henna tattoos, massages, sangria, meubels en kleding. De eerste vijftig bezoekers krijgen een goodie bag. 

ZomerWelVaart 2017
Wat: festival
Waar: Hoge der A, Groningen
Wanneer: 28, 29, 30 juli

In de Groningse havens zijn op historische schepen tijdens ZomerWelVaart optredens te zien van jonge muzikanten, naast filmvertoningen en lezingen.

Podium onder de Boom
Wat: festival
Waar: Alkmaar
Wanneer: zondag 30 juli

Onder de bomen van Cultuurpark de Hout treden verschillende artiesten op. Met het podium als gras en een boom als enige decor maakt elke cabaretier, muzikant en danser een eigen show. 

Ghost Tours Assen BY LIGHT
Wat: tour
Waar: Warenhuis Vanderveen, Assen
Wanneer: woensdag 26 juli

Een speciale daglicht editie van Ghost Tours, waarbij een gruwelijke gids durfals meeneemt op een tocht door het historische centrum van Assen. Verzamelen gebeurt bij Warenhuis Vanderveen.

Straattheaterdag
Wat: theater
Waar: Sneek
Wanneer: zondag 30 juli

Een viswijf met emmers vol zeepsop, een steltentrio en de melodieuze klanken van Poppie Power. Op de Straattheaterdag in Sneek gaan artiesten uit binnen- en buitenland de straat op om voorbijgangers te vermaken.

Grace Family Funday
Wat: familie-activiteit
Waar: CBS de Wendakker Zwolle
Wanneer: zondag 30 juli

Op basisschool CBS de Wendakker wordt iedereen uitgenodigd om de zomer te vieren met een feestelijke barbecue, waarbij er verschillende kinderactiviteiten zijn georganiseerd. 

Hannekes Zomerfeest
Wat: feest
Waar: Hannekes Boom, Amsterdam
Wanneer: 21 juli

Benen bungelen over de kade van het Ij en de corona's staan koud bij het Zomerfeest in het café Hannekes Boom. Dj Miauw met een F zorgt ondertussen samen met collega's als Steins voor zomerse hitjes en beats.