Het zuiden van Nederland heeft inmiddels vakantie. Voor wie zich niet wil vervelen en voorlopig nog niet op reis gaat, zet NU.nl achttien zomerse evenementen op een rij door het hele land. Negen daarvan zijn gratis te bezoeken. 
 

De Leuke Festival
Wat: festival
Waar: De Voorveldse Polder, Utrecht
Wanneer: zaterdag 22 juli
Koop hier je kaarten 

Een ode aan confetti en eindeloze polonaises. Bij het vrolijke De Leuke Festival dans je op glitterdisco, dampende dancehall en glimmende pop.

Cocktail Festival
Wat: culinair
Waar: Amsterdam
Wanneer: zaterdag 22 juli
Meer informatie

Gin tonics waren lange tijd populair, maar zijn inmiddels weer een beetje op hun retour. Ontdek op het Cocktail Festival wat er dit seizoen wél speelt op cocktailgebied. Het moet een festival worden met stijl en klasse, waarbij de zomer uitgebreid wordt gevierd. 

Wonderfeel
Wat: klassiek
Waar: 's Graveland
Wanneer: 21 tot en met 23 juli
Koop hier je kaarten 

Vaak zijn muziekfestivals vooral gericht op pop of alternatieve rock. Maar met Wonderfeel hebben liefhebbers van klassiek ook een waardig festival, inclusief bier drinken in het gras en kamperen. 

Buitenfilm
Wat: film
Waar: Natlab, Eindhoven
Wanneer: dinsdag 18 juli
Koop hier je kaarten

Neem een klapstoel mee en zetel je voor een openluchtbioscoop-avond. Op het scherm wordt de animatiefilm The Red Turtle getoond van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit. De film leverde de regisseur een Oscar-nominatie op.  

Friday Evening Cruise
Wat: varen
Waar: Rederij Stiphout, Maastricht
Wanneer: 14 juli
Koop hier je kaarten

Op vrijdagavonden organiseert Rederij Stiphout in de zomermaanden een avondvaart op de Maas, die voert langs belangrijke plekken als de St. Servaasbrug (de oudste brug van Nederland) en het Gouvernementsgebouw.

De Schuimschuur
Wat: schuimfeest
Waar: Café Nationaal, Goes
Wanneer: vrijdag 21 juli
Meer informatie

Café Nationaal houdt deze vrijdag een ouderwets schuimfeest. Trek een Hawaïshirt, zwemkleding of een oude overal aan want het wordt een soppige bende. Gelukkig is er een warm weekend voorspeld, zodat je op de terugweg naar huis niet verkleumt.

Vierdaagse
Wat: sportief, feest
Waar: Nijmegen
Wanneer: 18 tot en met 21 juli
Inschrijving: 64 euro

Het is weer tijd voor één van de bekendste evenementen van Gelderland: de Nijmeegse Vierdaagse. Sportievelingen staan midden in de nacht op om te wandelen, anderen komen rond die tijd weer thuis van de beruchte Vierdaagse feesten.

Grootste Vega-Picknick van Nederland
Wat: culinair 
Waar: Zuiderpark, Den Haag
Wanneer: 23 juli
Kosten: 2.50 euro bij aanvang

Sluit aan bij de grootste vega-picknick van Nederland. Voor 2.50 euro mag je een plekje op één van de picknickkleedjes veroveren en verschillende vegetarische snacks verorberen.

SUP door de grachten
Wat: sportief
Waar: Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 21 juli
Koop hier je kaarten 

Beleef de grachten van Leeuwarden op een nieuwe manier en SUP mee, terwijl volgboot Brutus zorgt voor muzikale begeleiding. Onderweg krijgt iedereen een drankje aangeboden. Ook geschikt voor beginners en mensen zonder board. 

Op budget

Wat minder te besteden? In de eerste week van de zomervakantie zijn ook voldoende gratis evenementen te bezoeken: 

Zomerspelen
Wat: jeugd
Waar: Bossenburgh, Vlissingen
Wanneer: donderdag 20 juli

In Vlissingen worden in verschillende wijken Zomerspelen georganiseerd voor kinderen tot en met 12 jaar. Een sportieve dag, maar er is ook voldoende tijd voor ontspanning in de vorm van spellen, schminken en springkussens.

Foodstock
Wat: culinair
Waar: De Pettelaarse Schans, 's Hertogenbosch
Wanneer: 21 tot en met 23 juli

Foodstock is een soort openluchtrestaurant, met een groot scala aan eten uit alle windstreken verkrijgbaar bij diverse tentjes. De knipoog naar Woodstock hint daarnaast naar een muzikale zomeravond.

Mar en Klif
Wat: natuur
Waar: Gaasterland
Wanneer: N.v.t.

Tijdens de vakantie kunnen kinderen in het natuurgebied rondom Mar en Klif met hun familie op excursie met de boswachter, parfum maken en kite-surfen. 

Outdoor Yoga
Wat: sportief
Waar: Leuvehaven, Rotterdam
Wanneer: 20 juli

Zat van lui op de bank hangen tijdens de vakantie? In Rotterdam worden in de zomer verschillende gratis yoga-sessies georganiseerd in de openlucht. Neem zelf wel even een matje mee. 

Zomer op het plein
Wat: feest
Waar: Canadaplein, Alkmaar
Wanneer: zondag 16 juli

De Summer of Love was de tijd waarin grote artiesten als Jimi Hendrix en The Who schitterden op het Monterey International Pop Music Festival. Gastzangers waaronder Janne Schra en Tim Knol laten de feestvierders op het plein met covers de tijd herleven. 

Zomerfeest
Wat: feest
Waar: De Groote Weiver, Wormerveer
Wanneer: zaterdag 15 juli

Vier de zomer in Wormerveer met muziek, cocktails en een potpourri aan activiteiten. Zo wordt tijdens het Zomerfeest een roadmovie getoond, kun je Tweedehandse pareltjes scoren bij de Kringloop en zijn er diverse spellen voor de kinderen. 

Africa in the Park
Wat: muziekfestival
Waar: Zuiderpark Den Haag
Wanneer: zondag 16 juli

Verwacht bij Africa in the Park swingende muziek uit Congo, Ghana en de Kaap met aanstekelijke afrobeats. Bij verschillende tentjes worden bovendien Afrikaanse hapjes geserveerd, ook is er een markt met snuisterijen. Kinderen kunnen zich ondertussen vermaken in het Kidsdorp

Tilburgse kermis
Wat: feest
Waar: Tilburg
Wanneer: vanaf 21 juli

De Tilburgse kermis staat voor tien dagen keihard feesten en tweehonderd attracties op drie kilometer kermis. Veel buurtbewoners maar zeker ook mensen uit andere delen van het land komen hierop af. 

Brakkenfestival
Wat: jeugd
Waar: Breda
Wanneer: vanaf 17 juli

Een festival voor de kleinsten, van 4 tot en met 12 jaar. De bedoeling is om voor iedereen een onvergetelijke ervaring te creëren, ook voor kinderen met een beperking zijn er speciale activiteiten. Op het Brakkenfestival kunnen kinderen onder meer dansen in een eigen disco, koekjes bakken en schilderen.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend