De weekendtips: een festival in de bajes en jazz op de boot

Ieder weekend worden in Nederland allerlei activiteiten op het gebied van cultuur, theater, muziek en musea georganiseerd. NU.nl zet de leukste op een rij.

Zaterdag

Groninginnedag
Wat: evenement
Waar: Groningen
Gratis toegankelijk 

Na een turbulente studententijd trekken veel Groningse jongeren naar de Randstad op zoek naar werk. Toch blijft er bij sommigen een heimwee naar de stad van de Martinitoren bestaan. Voor hen, en voor andere liefhebbers van onder meer de Groningse eierbal, is er voor het eerst een nationale terugkomdag. Groninginnedag biedt een uitgebreid programma met entertainment, muziek en de mogelijkheid om te kamperen op de Grote Markt. 

TT Festival Assen
Wat: evenement
Waar: binnenstad, Assen
Gratis toegankelijk 

Muziek, ronkende motoren en de geur van verbrand rubber. Dat belooft de organisatie van het vierdaagse TT Festival in Assen. Tijdens het festival worden diverse spannende motorraces afgewisseld met een feestelijke kermis en muziek. 

Wicked Jazz Sounds Festival
Wat: muziekfestival
Waar: NDSM-werf, Amsterdam
Kosten: 35 euro
​Koop hier je kaarten

Van de afrobeats en funky geluiden die door Wicked Jazz Sounds worden voortgebracht, kunnen jazzliefhebbers deze keer niet een avond maar een heel weekend genieten. Jonge jazz-aficionado's zijn ook welkom, zij kunnen voor tien euro naar binnen. 

Short Films in de Biergarten
Wat: films
Waar: TivoliVredenburg, Utrecht
Gratis toegankelijk

In de zomerse maanden biedt TivoliVredenburg een openlucht filmavond in de Biergarten. Deze keer zijn de organisatoren van Go Short, een filmfestival in Nijmegen, uitgenodigd om enkele van hun korte pareltjes te laten zien. 

Bijlmes Bajes Festival
Wat: festival
Waar: Bijlmer Bajes, Amsterdam
Kosten: 10 euro
​Koop hier je kaarten

De voormalige Bijlmer Bajes is inmiddels omgetoverd in een hippe plek voor vrolijke feestjes, die worden georganiseerd met behulp van vluchtelingen. Op dit festival kun je streetfood, koud bier en wereldmuziek verwachten. 

De Jazz Boot
Wat: muziek
Waar: LantarenVenster, Rotterdam
Kosten: 20 euro
​Koop hier je kaarten

Op de Jazz Boot kun je vijf uur lang over de Maas deinen, met jazzmuzikanten aan boord die zich laten inspireren door de steeds veranderende omgeving. De muzikale boottocht start bij LantarenVenster, het filmhuis van Rotterdam. 

Tango Trolley
Wat: dans
Waar: Centraal Station, Arnhem
Gratis toegankelijk 

Vanaf het Centraal Station in Arnhem danst een optocht door de stad heen, in het kader van de Nationale Tangodagen. Iedereen mag meedoen. 

Bier & Ballen Festival
Wat: festival
Waar: Wilhelminasingel, Breda
Kosten: 25 euro
Koop hier je kaarten

Een voetbalfestival vol muziek, film, cabaret en verhalen. Ook zijn er vanzelfsprekend voldoende bieren en ballen. De tiende editie van het festival belooft extra feestelijk te worden. 

Zondag 

ArenA MoveS
Wat: dans
Waar: Amsterdam Arena, Amsterdam
Schrijf je hier in 

Zo'n duizend deelnemers testen hun krachten op een uitdagend parcours, om meer aandacht te creëren voor de ziekte MS. Verwacht fanatiek traplopen, sporten op het veld, skaten in het park en een straatvoetbal-demonstratie. Voor kinderen is er onder meer een spannende stormloopbaan. 

Cityproms
Wat: festival
Waar: Leeuwarden
Gratis toegankelijk 

Cityproms is het grootste festival voor klassieke muziek van Noord-Nederland. Zowel amateurs als professionele musici treden op in de binnenstad van Leeuwarden. Hier vind je optredens van kleine ensembles tot grote orkesten en koren. 

Tropical Pool Party
Wat: feest
Waar: Zwembad de Krommerijn, Utrecht
Kosten: divers, aan de kassa

Een wedstrijd watermeloen happen, buikschuiven en een fanatiek waterpistoolgevecht. De Tropical Pool Party staat garant voor waterpret.

Rapalje Zomerfolk Festival
Wat: festival
Waar: Stadspark, Groningen
Kosten: 12.50 euro
​Koop hier je kaarten

Een vrolijk folkfestival met een groot aanbod aan onder meer Ierse muziek. Leer ondertussen op de doedelzak te spelen of schiet een pijl met een boog. 

Volendammerdag
Wat: feest
Waar: Oude Haven, Volendam
Gratis toegankelijk 

Het beroemde dorp, dat onder meer Jan Smit voortbracht, viert feest. De bewoners tooien zich in kleurrijke klederdracht en in het centrum kan iedereen zich laten vermaken met muziek en sport. 

Real Human Bodies
Wat: tentoonstelling
Waar: evenementenhal Hardenberg
Kosten: 15 euro aan de kassa

De rondreizende tentoonstelling Real Human Bodies doet dit weekend Hardenberg aan. Bekijk allerlei onderdelen uit bewaarde menselijke lichamen, die voorheen lang niet voor iedereen toegankelijk waren. 

Parkpop
Wat: muziekfestival
Waar: Den Haag
Gratis entree

Artiesten uit de hele wereld staan op het podium, tijdens één van de grootste gratis festivals van Europa. Je ziet tijdens deze editie onder meer Alison Moyet en Broederliefde. Dit jaar wordt voor het eerst ook een opwarmfeestje georganiseerd, met de titel Parkpop Downtown, op vrijdag 23 juni.

De Parade
Wat: theater
Waar: Rotterdam
Kosten: divers
Koop hier je kaarten

In de tenten van de Parade zijn zestig theater-, dans- , mime- en muziekvoorstellingen te zien, die exclusief voor de Parade zijn gemaakt. Deze zomer is het festival in opeenvolgende steden te bezoeken. Dit weekend is Rotterdam aan de beurt.

Lees meer over:
Tip de redactie