Ieder weekend worden in Nederland allerlei activiteiten op het gebied van cultuur, theater, muziek en musea georganiseerd. NU.nl zet de leukste op een rij.

Zaterdag

Vondelfestival
Wat: theaterfestival
Waar: Amsterdam
Kosten: 25 euro
Koop hier je kaarten 

De route blijft bij het Vondelfestival tot op het laatste moment topgeheim, maar de artiesten zijn al wel bekend. Ontdek tijdens een rondgang door het Vondelpark verrassende optredens van onder meer Van der Laan en Woe, Theo Nijland en Jacob Lekkerkerker.

Motown Tribute
Wat: concert
Waar: BIRD, Rotterdam
Kosten: 7 euro in voorverkoop
Koop hier je kaarten 

Een swingende ode aan het Motown-label met muziek van onder meer de zwoele Marvin Gaye en het icoon Stevie Wonder, begeleid door visuele spektakels. 

TREK
Wat: foodfestival
Waar: Griftpark, Utrecht
Gratis entree

Een groot aanbod aan streetfood, intieme optredens en bijzondere acts vind je tijdens de Utrechtse versie van het TREK-festival, dat ook te bezoeken is in steden als Rotterdam en Maastricht.

Pinkpop
Wat: muziekfestival
Waar: Landgraaf
Kosten: vanaf 95 euro
Koop hier je kaarten 

Tijdens Pinksteren is het weer tijd voor Pinkpop, waar dit jaar de kaarten nog niet zijn uitverkocht. Met Justin Bieber als één van de hoofdacts richt het festival zich deze editie ook steeds meer op de jongere bezoeker. Maar zowel jong als oud toont zich gegarandeerd weer op het festival, in het roze.

Op een bedje van rucola
Wat: cabaret
Waar: Markant, Uden
Kosten: 17.50 euro
Koop hier je kaarten

Max van den Burg staat in Markant Uden met zijn voorstelling Op een bedje van rucola, waarin hij zich afvraagt of mensen nou daadwerkelijk gelukkig worden van een afgetraind lichaam, elke dag mediteren en 'een hypotheek afsluiten bij een bank die u centraal staat'. 

Fiets Fiësta
Wat: festival
Waar: Breda
Meer informatie 

Een week lang staat de fiets op een creatieve manier centraal in Breda. In het kader van deze Fiets Fiësta worden onder meer quizzen, filmavonden en een Bike Freakfestival georganiseerd. 

Souvenir - Bavo Defurne
Wat: drama
Waar: bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 91 minuten, vanaf zes jaar
Koop hier je kaarten

Een Eurovisie Songfestival-zangeres is al jaren geleden in de vergetelheid geraakt en inmiddels werkzaam in een fabriek, als ze een jonge bokser ontmoet en verliefd raakt. Hij moedigt haar aan om een plan te bedenken voor een comeback. Met een hoofdrol voor Isabelle Huppert, bekend van onder meer Paul Verhoeven's veelbesproken film Elle.

Summer Sing-A-Long
Wat: evenement
Waar: Effenaar, Eindhoven
Kosten: 13 euro
Koop hier je kaarten 

Het meezingfeest van Eindhoven krijgt een zomereditie, waarbij zomerhits als Sex On The Beach en Walking On Sunshine uit volle borst meegezongen kunnen worden.

Red Light Jazz
Wat: festival
Waar: De Wallen, Amsterdam
Gratis toegankelijk

Met het Red Light Jazz-festival willen de organisatoren de jazzgeschiedenis van het wallengebied nieuw leven in blazen. Tot midden in de nacht kunnen drie dagen lang concerten worden bijgewoond.

Wereld Vol Veren
Wat: tentoonstelling
Waar: Afrika Museum, Berg en Dal
Kosten: 14 euro regulier ticket aan de kassa

Overal ter wereld dragen mensen veren, verwerkt in kleding of tooien. Het Afrika Museum toont een aantal bijzondere verenpartijen, in combinatie met haute couture van modeontwerpers en vogels in alle soorten en maten.

Zondag 

De Zon Festival
Wat: Festival
Waar: Blijburg Aan Zee
Kosten: divers
Koop hier je kaarten 

Een tropische zesde editie van De Zon Festival wordt georganiseerd op het stadsstrand Blijburg, waar een etmaal gedanst mag worden op onder meer deephouse.

Klein New Orleans festival
Wat: muziekfestival
Waar: Utrecht
Gratis toegankelijk

De wereld van de swing, blues en voodoo wordt voor één dag naar de Breedstraatbuurt in Utrecht gebracht. Verwacht een heleboel trompetten, maar ook waarzegsters en magische processies.

Japanmarkt
Wat: markt
Waar: Rapenburg, Leiden
Gratis entree

Deze markt biedt Japanse prenten, kimono's, sushi en alle andere denkbare producten uit Japan. 

Wine, Art & Jazz
Wat: evenement
Waar: Baarn
Kosten: 15 euro
Koop hier je kaarten 

Geniet bij Paleis Soestdijk koninklijk van verscheidene jazzoptredens, een groot scala aan wijnen en bekijk bijzondere portretten van beeldende kunstenaars die zijn genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs.

De Jaren 80. Doemdenkers en positivo's
Wat: tentoonstelling
Waar: Noordbrabants Museum
Kosten: 12 euro regulier ticket
Koop hier je kaarten

De jaren tachtig, ook wel het decennium waarin de Berlijnse Muur viel en de Nintendo Gamy Boy zijn intrede deed. Daarnaast inspireerden Van Kooten en De Bie als taalkunstenaars een hele generatie. Hun termen 'doemdenkers' en 'positivo's' vormen het uitgangspunt van deze tentoonstelling, die terugblikt op hoogte- en dieptepunten uit onder meer de politiek maar ook de muziekwereld.

Dub Trio
Wat: concert
Waar: Melkweg
Kosten: 12 euro
Koop hier je kaarten 

Drie geschoolde muzikanten leggen zich toe op dub, punk en metal. DP Holmes, Stu Brooks en Joe Tomino zijn ook afzonderlijk gewilde sessiemuzikanten, die onder meer met Macy Gray optraden.

My First Festival
Wat: jeugdfestival
Waar: De Oosterpoort, Groningen
Kosten: 14 euro tot en met twaalf jaar
Koop hier je kaarten

In samenwerking met TivoliVredenburg, waar ook My First Festival wordt georganiseerd, brengt De Oosterpoort een vrolijk familiefestival. Speciaal daarvoor verandert de Stadsschouwburg in het Wilde Westen. Verwacht artiesten als Frank Groothof, Sef en natuurlijk Cowboy Billie Boem.

Broers - Bram Schouw
Wat: drama
Waar: bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 105 minuten, vanaf zes jaar
Koop hier je kaarten

De verlegen Lukas is het tegenpool van zijn avontuurlijke broer Alexander, toch hebben de twee een hechte band. Als Alexander plotseling naar Frankrijk vertrekt, besluit Lukas dan ook om mee te gaan. Tijdens de roadtrip worden hun verschillen daarentegen steeds duidelijker en maakt Lukas zich langzamerhand los om zijn eigen identiteit te zoeken.

Sexy Ceramics
Wat: tentoonstelling
Waar: Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden
Kosten: 7.50 euro aan de kassa

Ontdek femmes fatales en ondeugende herders uit de wereld van de keramiek. Met verleidelijke Griekse vazen, Aziatisch porselein en moderne kunst.

Wandelen over Water
Wat: evenement
Waar: het Guisveld, de Zaanstreek
Meer informatie 

Het Guisveld is slechts twee dagen per jaar toegankelijk, met Pinksteren. Via vlotbruggen kunnen wandelaars verschillende eilandjes bezoeken en genieten van de rust.