Ieder weekend zijn in Nederland allerlei activiteiten op het gebied van cultuur, theater, muziek en museu te beleven. NU.nl zet de leukste op een rij.

Zaterdag

Wat: Dockyard Warehouse Festival
Waar: Hembrugterrein Zaandam
Wanneer: 6 mei
Kosten: vanaf 12,50
Koop hier je kaarten 

Het house en dance-festival wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Tijdens dit zeventien uur durende festival kunnen bezoekers op verschillende podia verdeeld over het terrein luisteren naar rond de veertig acts. 

Lepeltje Lepeltje Apeldoorn
Wat: Foodfestival
Waar: Beekpark, Apeldoorn
Wanneer: 5 - 7 mei
Kosten: Toegang tot het festival is gratis, eten en drinken voor eigen rekening

In het Beekpark kunnen bezoekers uiteenlopende gerechten uit verschillende keukens proeven, terwijl dj's en bands de muziek verzorgen. Ook is er een zogenoemde mooie-spullen-markt. 

WoodTstock VI
Wat: Festival
Waar: Poppodium Gebouw T, Bergen op Zoom 
Wanneer: 6 mei
Kosten: vanaf 9,75 euro
Koop hier je kaarten

Tijdens WoodTstock kunnen bezoekers terugreizen naar de jaren zestig. De geur van wierook, psychdelische klanken en garagerockers maken de beleving compleet. Onder andere The Fabulous WannaBeatles, Duke John, Ivan Heylen zullen hier optreden. 

Miss Montreal
Wat: concert
Waar: schouwburg Amstelveen
Wanneer: 6 mei
Kosten: vanaf 26,50 euro
Koop hier je kaarten

Sanne Hans gaat na twee succesvolle tournees opnieuw met haar band de theaters in. In haar voorstelling Sss-s... ach laat ook maar vertelt Hans uit het leven gegrepen anekdotes die ze afwisselt met persoonlijke liedjes. Het is alsof het publiek meeleest in het dagboek over het leven van Miss Montreal. 

Waterbeestjesweken in het Drents-Friese Wold
Wat: wandeling voor kinderen en (groot)ouders
Waar: Appelscha
Wanneer: 6 mei
Kosten t/m 12 jaar oud:  2,50 euro
Aanmelden via het Buitencentrum

Kinderen kunnen gewapend met schepnetten, loeppotjes en zoekkaarten met hun (groot)ouders op avontuur gaan in het Drents-Friese Wold. Tijdens de wandeling wordt de onderwaterwereld van bloedzuigers, schorpioenen, kikkervisjes en salamanders ontdekt. 

Yada Yada Market
Wat: markt
Waar: Hemkade, Zaandam
Wanneer: elk weekend

Deze markt is ieder weekend geopend. Deze internationale markt verspreid over 2000 vierkante meter biedt bezoekers lekkernijen vanuit alle werelddelen. Ook zijn er kramen op het gebied van kleding, interieur en lifestyle. 

De Toverfluit – Bold Opera On the Move (B.O.O.M) met regie van Frank Groothof
Wat: Familievoorstelling opera
Waar: Grote kerk Edam
Wanneer: 6 mei
Koop hier je kaarten

De Toverfluit is een komische opera voor iedereen tussen de 7 en 77 jaar oud. De Toverfluit is de Nederlandse vertaling van Mozarts Die Zauberflote. Frank Groothof, ook bekend als Frank uit Sesamstraat, regisseerde deze opera. De cast bestaat uit het jonge operagezelschap Bold Opera On the Move (B.O.O.M). Het gezelschap speelt op de meest uiteenlopende locaties. Van kerk en school tot theater en in de buitenlucht. 

Zondag

BMX Supercross World Cup 2017
Wat: Wereldkampioenschap BMX
Waar: Papendallaan, Arnhem
Wanneer: 5 - 7 mei
Kosten: vanaf 7,50 euro
Koop hier je kaarten

's Werelds beste BMX'ers gaan met elkaar de strijd aan voor de wereldtitel. Naast het racen kunnen bezoekers genieten van muziek, cultuur, lekker eten en gezelligheid. 

Sushi Festival Joy
Wat: Sushifestival
Waar: Lucasbolwerk in Utrecht 
Wanneer: 5 - 7 mei

Tijdens dit festival staat de Japanse keuken centraal. In tientallen foodtrucks worden de lekkerste sushigerechten bereid. Ook is er een ruime keuze aan dim sum, sukiyaki, poké bowls, bao buns en ijsrolletjes. Naast het eten kunnen bezoekers zich ook uitleven in het karaokehotel of een sushiworkshop volgen. 

Jam
Wat: muziek
Waar: Air Amsterdam
Wanneer: 7 mei
Kosten: vanaf 7,50 euro

Tijdens het wekelijkse Jam kunnen bezoekers genieten van r&b, hiphop en live acts. Onder andere MBA, Offwhite, Slick, WEF, MC D-Jay laten de bezoekers swingen op de dansvloer. 

Erik van Muiswinkel - De Olieworstelaar
Wat: komedie
Waar: De Kleine Komedie, Amsterdam
Wanneer: 7 mei
Kosten: vanaf 10 euro
Koop hier je kaarten

Grappen, typeringen, relativeringen en mopperende tirades. Van Muiswinkel laat in zijn voorstelling zien hoe hij worstelt en bovenkomt in een strijd met zichzelf. 

Nederlands Speciaalbier Festival
Wat: bierfestival
Waar: De parade, Den Bosch
Wanneer: 7 mei
Kosten: 16 euro

Voor de veertiende keer wordt het Nederlands Speciaalbier Festival georganiseerd in het hartje van Den Bosch. Op het plein naast de beroemde Sint-Janskathedraal kunnen bezoekers ambachtelijke, lokale en biologische producten proeven. 

COOL Japan
Wat: museumtentoonstelling
Waar: Museum Volkenkunde, Leiden
Wanneer: tot 7 mei
Koop hier je kaarten

Tot en met 7 mei is in het Museum Volkenkunde in Leiden een tentoonstelling gewijd aan de eeuwenoude Japanse cultuur. Naast Japanse tatoeages, Ninja's, samoerai- en animefiguren is ook robot Pepper te bekijken. 

Before I Fall
Wat: film
Waar: Pathé Haarlem
Koop hier je kaarten

Wat als vandaag de enige dag van je leven is en je maar één dag hebt om alles te veranderen? Samantha heeft alles voor elkaar. Ze heeft een perfect leven en perfecte vrienden. Haar staat dan ook een prachtige toekomst te wachten, totdat alles in haar leven verandert. 

Orchideeëntuin Gerendal
Wat: wandeling
Waar: Schin op Geul, Limburg
Wanneer: 1 mei – 18 juni
Kosten: gratis

In de Orchideeëntuin in het Gerendal groeien elk voorjaar de meest zeldzame plantensoorten en orchideeën. De tuin is sinds 1958 gelegen in het Limburgse heuvellandschap. Maak zelf een rondje door de tuin of vraag een rondleiding van een van de gidsen van Staatsbosbeheer.