Nederland staat ieder weekend bol van de concerten, exposities en andere culturele activiteiten. NU.nl zet de leukste op een rij.

Zaterdag

Romeinenweek
Wat: tentoonstelling
Waar: Museumpark Orientalis, Nijmegen
Kosten: 10 euro reguliere prijs, aan de kassa

Romeinen als bezetters en Germanen als de barbaren: het verhaal van de oude heersers is op school vaak eenvoudig uitgelegd. Ontdek de uitgebreidere versie van de geschiedenis tijdens een speelse activiteitenweek in het teken van de Romeinen. 

Neem Je Kamerplant Mee
Wat: feest
Waar: So What!, Gouda
Kosten: 4 euro
Koop hier je kaarten

Alle feestgangers nemen hun favoriete kamerplant, palmboom of klimop mee voor een chaotisch feestje in So What!. Met de Polkabeats en Oost-Europese Volksmuziek van dj Kees van Hondt, die onder meer op Lowlands draaide, is de avond compleet. 

Gitaardisco
Wat: feest
Waar: TivoliVredenburg, Utrecht
Kosten: 7 euro
Koop hier je kaarten

Een clubavond heeft niet per se zware beats nodig. 50 jaar popmuziek en gitaarlijnen bieden voldoende inspiratie, aldus de Gitaardisco dj's. Met muziek van The White Stripes tot Oasis tot The Black Keys. 

Rhythm & Blues Night
Wat; muziekfestival
Waar: Groningen
Kosten: 42.60
Koop hier je kaarten

Traditionele blues, moderne varianten en internationale klassiekers. Tijdens de 27ste Rhythm & Blues Night komt blues in alle facetten voorbij. Met deze editie onder meer Joan Osborne, Fink en Con Brio. 

Tulpenfestival
Wat: evenement
Waar: Noordoostpolder, Creil
Gratis

Langzamerhand kleuren de landerijen weer geel, paars en rood. Vooral in de Noordoostpolder zijn veel tulpenvelden te vinden, daar kun je dan ook de langste aaneengesloten tulpenroute lopen. Het tulpenschilderij, dat vanuit een helikopter goed te bekijken is, werd dit jaar geïnspireerd op Mondriaan. 

Piratenweken Scheepvaartmuseum
Wat: tentoonstelling
Waar: Amsterdam
Kosten: prijs museumentree
Koop hier je kaarten

Tijdens de Piratenweken worden kinderen omgetoverd tot heuse stoere piraat, met ooglapje en een piratenhoofdband. Bovendien beleven ze samen met Rinus de Rat verscheidene avonturen. 

Kakhiel
Wat: tentoonstelling
Waar: Stripmuseum, Groningen
Kosten: 8.95 euro reguliere prijs, aan de kassa

De flauwe grappen van Kakhiel, waar menig Nederlander dubbel van ligt, zijn nu voor het eerst levensgroot te bekijken in plaats van via een scherm. Het levensverhaal van de grappenmaker wordt bij de tentoonstelling grotendeels onthuld, maar Kakhiel blijft toch vooral een mysterie. Een expositie vol geinige filmpjes en andere gekkigheden. 

Raw - Julia Ducournau
Wat: thriller
Waar: filmhuizen in heel Nederland
Wanneer: vanaf 27 april
Speelduur en leeftijd: 98 minuten, 16 jaar en ouder
Koop hier je kaarten

Een jonge, vrouwelijke vegetariër begint een studie om dierenarts te worden. Tot dusver niet heel vreemd. Totdat de vrouw tijdens een ontgroeningsritueel wordt gedwongen om vlees te eten. Vanaf dat moment begint ze een bizarre zoektocht om haar honger naar vlees te stillen.

Zondag

Sziget Podiumplek finale
Wat: concert
Waar: Melkweg, Amsterdam
Aanmelden via Facebook

Wie verdient een plekje op het populaire Hongaarse festival Sziget? Vier bands strijden in de finale om deze grote kans. Met een gastoptreden van de Amsterdamse band My Baby. 

Happy Village Blijdorp
Wat: markt
Waar: Eetcafe Leuk, Rotterdam
Gratis entree

Struin over de vrolijke snuffelmarkt van Rotterdam en rust tussendoor even uit bij Eetcafé Leuk, of haal een hapje bij één van de Foodtrucks. 

The Hague Record Fair
Wat: beurs
Waar: Zaal 3, Den Haag
Gratis entree

Koop een unieke plaat of ga op zoek naar je favoriete album, terwijl dj's zorgen voor stevige beats en een feestelijke middag.

Roofvogelshow
Wat: show
Waar: De bazaar, Beverwijk
Gratis

Valkenier Mart Schrieder toont zijn roofvogels en vertelt onder meer over de oehoe, kerkuil en torenvalk. 

Too Busy Being Awesome
Wat: tentoonstelling
Waar: Het Nutshuis, Den Haag
Gratis

Saskia Aukema probeert via fotografie de wereld te onthullen van vrouwen met een niqaab, hoewel het lastig was om mensen vast te leggen terwijl ze zich eigenlijk niet willen laten zien. Tijdens haar zoektocht werd de fotografe verrast door de zelfstandigheid en kracht van de vrouwen die ze ontmoette. Zondag is de opening, met een lezing van professor Annelies Moors (UvA).

Vorst in de Grond
Wat: muziekfestival
Waar: Patronaat, Haarlem
Kosten: 20 euro voorverkoop
Koop hier je kaarten

Met Napalm Death als hoofdact belooft Vorst in de Grond een wervelend festival te worden op het gebied van punk, metal en hardcore. 

KNVB Bekerfinale in de bioscoop
Wat: voetbalwedstrijd AZ Alkmaar - Vitesse Arnhem
Waar: Pathé bioscopen
Wanneer: 30 april
Speelduur en leeftijd: 120 minuten, alle leeftijden
Koop hier je kaarten

Op zondag 30 april strijden de voetbalclubs AZ Alkmaar en Vitesse Arnhem in de Rotterdamse Kuip om de Nederlandse beker. De winnaar heeft recht op een plaats in de groepsfase van de Europa League. Wie niet naar het stadion kan of wil, is in meerdere Pathébioscopen welkom om de wedstrijd te bekijken.

Lachen om schilderijen
Waar: Frans Hals Museum, Haarlem
Wanneer: 30 april 
Kosten: prijs museumentree
Koop hier je kaarten

De schilder Frans Hals werd ook wel "meester van de lach" genoemd. Niet alleen schilderde hij vrolijke mensen, ook stopte hij stiekem grapjes in zijn schilderijen. Kruip in de huid van één van de olijke personages van Hals en maak samen een grappige groepsfoto.