Roadburn, het volgens kenners meest prestigieuze indoor rock- en metal festival van Europa, is bijna uitverkocht, maar voor de zondag zijn nog kaarten beschikbaar. NU.nl geeft vijf tips voor deze dag.

Het Roadburn festival in Tilburg vierde zijn eerste editie in 1995. Het evenement is voortgekomen uit de gelijknamige muziekblog van Jurgen van den Brand en Walter Hoeijmakers en richt zich op de zwaardere en psychedelische kanten van de rockmuziek.

Sinds 2005 wordt het festival in de Tilburgse 013 georganiseerd. De laatste jaren raakt het, nu vier dagen omvattende evenement, binnen minuten uitverkocht. De ruim vierduizend kaarten werden ook dit jaar rap verkocht. Alleen voor zondag zijn nog kaarten beschikbaar.

Wie ervoor kiest om op zondag naar Tilburg af te reizen, mag de volgende vijf onderdelen in de programmering zeker niet missen:

Ulver: 19.40 uur - Main Stage, O13
De Noorse band Ulver maakt op dit moment een zeer opmerkelijke verandering door. Werd het bandgeluid voorheen gekenmerkt door zware, logge metal, klinkt op hun nieuwe album The Assassination of Julius Caesar voornamelijk duistere pop. Wie denkt dat de band daarmee een cynisch commentaar op de huidige scene geeft, heeft het mis. Met hun nieuwe plaat, en het daaraan gekoppelde optreden, probeert Ulver vooral terug te gaan naar de klassieke manier van nummers maken.

Luister naar Ulver

Pallbearer: 16.30 uur - Main Stage, 013
Twaalf jaar geleden bracht Pallbearer zijn eerste demo uit. Sindsdien is de band een internationale grootheid op het gebied van symfonische doom geworden en volgt de ene wereldtournee na de ander. Vorige maand verscheen Pallbearers album Heartless (website Metalinjection gaf het werk een 9.5), waar ze op de zondag van Roadburn zeker enkele stukken van zullen spelen.

Luister naar Pallbearer

Pillorian: 23.10 uur - Main Stage, 013
Pillorian is de nieuwe band van Agalloch-zanger en gitarist John Haughm. De meest recente plaat van de formatie, Obsidian Arc, kreeg net geen 7 van de Amerikaanse muziekwebsite Pitchfork, maar het is natuurlijk niet zonder reden dat de band de main stage van het festival mag afsluiten. Haughm bestierde meer dan twintig jaar lang de metal hitlijsten met zijn oude band. Veel fans en kenners zijn benieuwd of hem dit met Pillorian ook gaat lukken.

Luister naar Pillorian

Oxbow: 15.30 uur - Het Patronaat, 013
Als je een vreemde eend in de bijt zoekt tijdens Roadburn, dan kom je bij Oxbow uit. De band uit San Francisco werd in 1989 gevormd en speelt een mengelmoes van experimentele jazz, noise en blues. De band heeft in totaal zes, waaronder twee door Steve Albini geproduceerde studioalbums uitgebracht. Niet veel voor een tijdspanne van bijna dertig jaar. Maar wie de band live aan het werk ziet, komt erachter dat de formatie veel liever op het podium dan in de studio staat.

Luister naar Oxbow

Roadburn Cinema: vanaf 18.00 uur - V39 (naast 013)
De filmprogrammering Roadburn Cinema behelst tijdens deze editie onder andere een korte documentaire over de Belgische muzikant en vormgever Colin van Eeckhout. In de documentaire met de naam Noisy Meets: Colin van Eechkout, wordt de bandleider van Amenra gedurende het jaar 2016 gevolgd. Daarnaast kun je kijken naar het drama Riverhead, van Justin Oakey. De Noorse band Ulver maakte de soundtrack bij deze film. Ook de Melvins-documentaire The Colossus of Destiny: A Melvins Tale en Road to Roadburn, waarin het optreden van de Italiaanse band Nibiru tijdens de editie van 2016 centraal staat, zijn te zien.