Nederland staat ieder weekend bol van de concerten, exposities en andere culturele activiteiten. NU.nl zet de leukste op een rij.

Zaterdag

Motel Mozaïque
Wat: festival
Waar: Rotterdam
Kosten: divers
Koop hier je kaarten

Een avontuurlijk festival voor kunstliefhebbers die graag op zoek gaan naar iets nieuws. Ontdek opkomende pareltjes op het gebied van muziek, theater, dans en beeldende kunst vanuit de hele wereld. 

Smartlappenfestival Amersfoort
Wat: festival
Waar: diverse locaties, Amersfoort
Gratis

Gedeelde Smart, Rozen en Gladiolen of Uit Het Leven Gegrepen. Dit weekend staat Amersfoort in het teken van de smartlap en het zeemanslied. 

Dag van de Haagse geschiedenis
Wat: evenement
Waar: Plein, Den Haag
Festivalterrein is gratis toegankelijk

Door middel van boottochten, lezingen en stadswandelingen leren de bewoners van Den Haag de geschiedenis van hun stad kennen. Op het Plein zijn kaarten verkrijgbaar om mee te doen aan allerlei activiteiten. 

Palmpop
Waar: De Weere
Kosten: 12.50 euro
Koop hier je kaarten

Palmpop staat voor West-Friese indierock, beats, hiphop en vlammende optredens. Met onder meer optredens van BARTEK en Call It Off, wordt in de Weere een groot feest neergezet.

Soia Openingsweekend
Wat: evenement
Waar: Strand Oog in Al, Utrecht
Kosten: afhankelijk van bestelling menu 

Het zomerseizoen van Soia, gelegen aan het strandje bij Utrecht, is begonnen. Dat wordt gevierd met een openingsweekend, vol yoga, knutselen en hapjes bereid in de nieuwe keuken. 

In De Diamantfabriek
Wat: kunst
Waar: CREA, Amsterdam
Kosten: 9 euro standaard ticket
Koop hier je kaarten

Ruwe diamanten, die net om de hoek komen kijken in de kunstwereld, worden dit weekend opgepoetst tot glimmende stenen. Onder begeleiding van gastartiesten als Willie Wartaal en Echo Movis tonen ze hun kunnen op het gebied van muziek, spoken word, podiumkunst en beeldende kunst. 

Moving Futures Festival
Wat: dans
Waar: Grand Theatre, Groningen
Kosten: 15 euro dagkaart
Koop hier je kaarten

Een reizend dansfestival, waarbij er met verschillende dansvoorstellingen en praatjes van choreografen een kijkje wordt gegeven achter de schermen van hedendaagse dans. 

Lentezwemmen
Wat: evenement
Waar: Hoornseplas, Groningen
Gratis

De eerste lenteduik wordt gezamenlijk genomen bij de Hoornseplas, om het zwemseizoen in te luiden. Voor wie te veel bibbert in het koude water, kan snel aansluiten bij de oefeningen om warm te blijven of aan tafel gaan voor warme chocolademelk en appeltaart. 

Haagse biermarkt
Wat: markt
Waar: Grote Markt, Den Haag
5 euro voor het glas

Proef uit meer dan veertig verschillende speciaalbieren van lokale bierbrouwers, onder begeleiding van swingende deuntjes en groovy jazz. De bieren komen in glaasjes van vijftien centiliter, want het gaat hierbij wel echt om fijnproeven. 

Anna Rune
Wat: concert
Waar: Simplon, Groningen
Kosten: 10 euro
Koop hier je kaarten

De 22-jarige Belgische singer-songwriter Anna Rune maakt popliedjes vanuit haar klassieke achtergrond, wat onder meer terug te horen is in haar begeleiding op de piano. In 2015 werd de zangeres verkozen tot Beste singer-songwriter in het Vara-programma van Giel Beelen. 

Zondag

Fink
Wat: concert
Waar: Muziekgieterij, Maastricht
Kosten: 26.50 euro
Koop hier je kaarten

Fin Greenall, oftewel Fink, begon als danceproducer, maar heeft inmiddels al zeven albums uitgebracht als singer-songwriter. Zondag neemt hij de Muziekgieterij over en vormt hij deze tot heuse Blues Club, een genre dat Fink ook in huis blijkt te hebben. 

Marie-Claire Greve: Natuur Puur
Wat: expositie
Waar: De Merkenwinkel, Amsterdam
Maak hier een afspraak

Oog in oog met gevaarlijke dieren, naast een woeste zee of vanuit de lucht: natuurfotografe Marie-Claire doet alles voor een mooie foto. Daarvoor reisde ze af naar Afrika en Ijsland, maar maakte ze ook kiekjes bij haar thuis om de hoek. 

Floppy Totaal v3.0
Wat: festival
Waar: Worm, Rotterdam
Kosten: gratis, behalve het cabaret
Koop hier je kaarten

Dit is het eerste festival dat de floppy eert. Misschien een "gadget" die tegenwoordig erg ouderwets lijkt, maar volgens de organisatoren blijft de floppy zeker relevant. Luister daarom mee naar floppy deuntjes, bekijk floppy-kunst of leer bij over de nieuwe ontwikkelingen binnen de floppywereld. 

Freedom's Cool Festival
Wat: festival
Waar: Doornroosje, Nijmegen
Kosten: 5 euro
Koop hier je kaarten

In het teken van 4 en 5 mei, maken scholen een compositie over het thema "vrijheid". In welk muziekgenre ze dat doen, is aan de leerlingen zelf. Zondag laten ze hun act horen voor de jury, die aan het einde van de dag een winnaar kiest.

Nationale Museumweek
Wat: kunst
Waar: in heel Nederland
Gratis

Tussen 3 en 9 april verzorgen diverse musea een origineel en creatief programma om te laten zien wat "hun echte goud is". Ze zetten daarbij een pronkstuk uit de collectie of het depot centraal om aan groot publiek te tonen.

Mini & Maxi
Wat: cabaret
Waar: Leidse Schouwburg
Kosten: vanaf 25 euro
Koop hier je kaarten

Het beroemde Nederlandse komische duo Mini & Maxi keert terug in het theater met de voorstelling NU!. Verwacht gekke capriolen, grappige muziekstukken en scherpe dialogen. 

The Asian Food Market
Wat: markt
Waar: Kaaihallen, Den Bosch
Kosten: 2.50 euro aan de kassa

Zoek tussen de vele kraampjes - vrolijk versierd met lampionnetjes - naar Taiwanese bubble tea, Nepalese momos en Chinese jiaozi.

WijnSpijs Wandeling Scheveningen
Wat: culinair
Waar: Scheveningen
Kosten: 57.50 euro
Koop hier je kaarten

Loop langs de pier van Scheveningen, vang een frisse portie zeewind en schuif aan bij diverse restaurants tijdens deze culinaire wandeling over het strand. 

Monk - Ties Schenk
Wat: jeugdfilm (vanaf 12 jaar)
Waar: filmhuizen in heel Nederland
Wanneer: vanaf 9 april
Speelduur: 75 minuten (Nederlands gesproken, Engelse ondertiteling)
Koop hier je kaarten

Monk gaat over de gelijknamige dertienjarige jongen die constant denkt dat hij een enge ziekte onder de leden heeft. Daarnaast heeft hij te maken met een puberende zus en een moeder die zichzelf heel belangrijk vindt. Alsof dat niet genoeg is moet Monk ook nog zijn tobbende vader verdragen.

Imagine Film Festival
Wat: speciaal programma met vijftig lange en veertig korte films
Waar: Filmmuseum Eye, Amsterdam
Wanneer: 12 tot en met 22 april
Koop hier je kaarten

Tijdens het Imagine Film Festival in het filmmuseum Eye in Amsterdam kunnen liefhebbers tussen 12 en 22 april bijna honderd verschillende filmproducties bekijken. Centraal staat "de fantastische film als een rijke bron van gedachte-experimenten, die vooruitlopen of reflecteren op maatschappelijke en technologische ontwikkelingen".