Bioscoop Eye toont lange versie Once Upon a Time in America

Bioscoop Eye in Amsterdam vertoont 13 mei eenmalig de speciale 'extended versie' van de klassieker Once Upon a Time in America.

De film wordt gedraaid in het programma Cinema Egzotik, een maandelijkse selectie van programmeur Ronald Simons en regisseur Martin Koolhoven. De lange versie van het gangsterepos uit 1984 duurt 4 uur, 10 minuten en 55 seconden en is nog nooit in Nederland in een bioscoop vertoond.

Once Upon a Time in America is een zorgvuldig opgebouwd verhaal over de verscheurde vriendschap tussen de gangsters Noodles (Robert De Niro) en Max (James Woods). Regisseur Sergio Leone moest zijn epos toen de film uitkwam inkorten; in Europa was een versie van 229 minuten te zien, in de VS werd de film zelfs teruggebracht tot 139 minuten. Drie jaar geleden werd de productie ter ere van de dertigste verjaardag in zijn volle glorie hersteld.

Filmerfgoed

"Het is samen met The Godfather de beste gangsterfilm ooit gemaakt", stelt Koolhoven. "Bovendien speelde zowel De Niro als Woods een van zijn beste rollen ooit. En Sergio Leone is een van de beste regisseurs aller tijden.' De kaartverkoop voor de eenmalige vertoning is vrijdag van start gegaan.

Overigens wordt er nu gewerkt aan een nog langere versie, van naar verwachting 269 minuten. Een aantal jaar geleden vond van de familie van Sergio Leone in zijn archief nog zo'n twintig minuten aan ongebruikt materiaal. Een stichting van regisseur Martin Scorsese die zich inzet voor het behoud van bijzonder filmerfgoed werkt nu aan de voltooiing van deze definitieve "extended director's cut".

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie