Nederland staat ieder weekend bol van de concerten, exposities en andere culturele activiteiten. NU.nl zet de leukste op een rij.

Zaterdag

Feestival
Wat: festival
Waar: TivoliVredenburg, Utrecht
Kosten: 27 euro
Koop hier je kaarten

Dwaal door het grote gebouw van TivoliVredenburg op zoek naar feestjes, games, karaoke met het Streetlab-viertal, komische shows van onder meer Maxim Hartman en optredens van artiesten als Broederliefde. 

Nijmeegs Boekenfeest
Wat: literatuur
Waar: Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen
Kosten: 17.50 euro
Koop hier je kaarten

Lezers, schrijvers, dichters, muzikanten, dj's en wetenschappers komen bijeen voor een literair feestje met als thema de "verboden vrucht". Bekende figuren als Sven Ratzke en Connie Palmen praten tijdens het boekenfeest over alles wat fruitig, verboden en fout is. 

Whisky Festival Noord Nederland
Wat: evenement
Waar: Der Aa-kerk, Groningen
Kosten: divers
Koop hier je kaarten

Whisky lunch, whisky diner: het hele weekend is whisky het belangrijkste element in der Aa-kerk en wordt de drank rijkelijk geschonken. De verschillende soorten whisky zijn wel vooral voor de fijnproever bedoeld. Wie nog kennis over de drank moet bijspijlkeren, kan meedoen aan de Whisky School.

Grondwetwandeling
Wat: evenement
Waar: Den Haag
Gratis
Boek hier je wandeling

Politieke prominenten, waaronder Ronald Plasterk, leiden Nederlandse burgers door de stad Den Haag in het kader van de Grondwetdag. In de stad van het Binnenhof zijn verschillende elementen terug te vinden die verwijzen naar de wet. 

Festival Cement
Wat: festival
Waar: Verkadefabriek, Den Bosch
Kosten: divers
Koop hier je kaarten

Ontdek de nieuwe generatie theatermakers, choreografen en schrijvers. Een week lang krijgen zij het podium in de Verkadefabriek om het publiek en mensen uit het veld te verrassen. 

CATCH Festival
Wanneer: 24 maart
Waar: TivoliVredenburg, Utrecht
Kosten: 29 euro
Koop hier je kaarten

Het kleinere broertje van Pitch-festival keer terug met nieuwe namen in de wereld van elektronische muziek, waaronder Gold Panda en Yung Internet.

Alarm!
Wat: feest
Waar: Neushoorn, Leeuwarden
Kosten: 3 euro
Koop hier je kaarten

Alarm! is een clubavond, maar dan uitsluitend met nummers uit het alternatieve muziekcircuit. Klassiekers van The Smashing Pumpkins, Placebo, Muze, Franz Ferdinand en The Hives voeren Neushoorn-bezoekers weer terug naar hun eerste festival-ervaringen.

Vintage per kilo
Wat: evenement
Waar: Roest, Amsterdam
Gratis entree

Snuffel tussen het vintage-aanbod uit vijf verschillende landen en stel je eigen kilo-voorraad samen voor 15 euro.

Dave Matthews & Tim Reynolds
Wanneer: 25 maart
Waar: Oosterpoort, Groningen
Kosten: 53 euro
Koop hier je kaarten

Als duo brachten Dave Matthews en Tim Reynolds drie live-cd's uit: Live At Luther College (1999), Live At Radio City (2007) en Live In Las Vegas (2010). Tijdens hun gezamenlijke Europese tournee speelt het duo een intieme akoestische set. In de shows delen de twee ook bijzondere verhalen uit hun langlopende muzikale carrières.

Home - Fien Troch
Wat: drama
Waar: Eye, Amsterdam
Speelduur en leeftijd: 103 minuten, vanaf 16 jaar 
Koop hier je kaarten

Home is een Vlaamse film over jongeren en ouders van nu. Een conflict tussen generaties die elkaar maar niet lijken te begrijpen, door de ogen van de 17-jarige Kevin. Na een periode in de gevangenis neemt zijn tante hem onder haar hoede. Al snel raakt hij bevriend met zijn neefje Sammy en diens vriend John, die thuis in een erg moeilijke situatie zit met zijn moeder. De film won de prijs voor Beste regisseur tijdens het Venetië Film Festival.

Zondag

STRP Bïennale
Wat: festival
Waar: Klokgebouw, Eindhoven
Kosten: divers
Koop hier je kaarten

Wereldwijde kunstenaars en wetenschappers tonen hun werken tijdens dit grote festival op het gebied van creatieve technologie. Publieksparticipatie wordt daarbij gewaardeerd: bezoekers zitten niet stil, maar worden uitgenodigd om mee te experimenteren. 

Stichtse Popfestival
Wat: muziekfestival
Waar: 't Zand, Maarssen
Kosten: 5 euro
Reserveer hier je kaarten

Omdat er eigenlijk weinig muziekevenementen waren in Maarssen, werd in 2013 besloten om een popfestival te organiseren voor beginnende en ervaren bands in de omgeving. Alle buurtbewoners zijn ook dit jaar weer uitgenodigd om te dansen op de nummers van lokale talenten. 

Holland Animation Film Festival
Wat: filmfestival
Waar: Utrecht
Kosten: divers
Koop hier je kaarten

Dat animatiefilms een serieus genre zijn in de filmwereld, bleek onder meer al toen Inside Out bij de Oscars genomineerd werd voor beste screenplay. Ook tijdens HAFF zijn geen "kinderachtige" animatiefilms te zien maar prachtige tekeningen en humoristische karakters. Ook vraagstukken over het leven niet geschuwd. Tijdens de filmcompetities mogen bovendien onder meer filmstudenten laten zien wat ze in huis hebben.

Pubquiz
Wat: evenement
Waar: Café de Stee, IJsselstein
Gratis entree

Pubquizzen zijn al een tijdje erg populair, zo ook in IJsselstein. In de café's 't Karrad, Bakkers en De Stee worden een zestal quizzen georganiseerd, zodat het echte bollebozen-team uiteindelijk wint. De vijf hoogste scores tellen mee in de race om de absolute winnaar. 

Wine Festival
Wat: evenement
Waar: Gashouder, Amsterdam
Kosten: 12 euro voor wijnglas en ticket
Koop hier je kaarten

Iedereen krijgt bij aanvang van het Wine Festival een eigen wijnglas, dat gedurende het festival naar wens bijgevuld kan worden. Reis mee langs populaire wijnlanden als Zuid-Afrika of Argentinië en luister naar de bijzondere verhalen achter de verschillende wijntypen. 

Streekbierfestival
Wat: evenement
Waar: Utrecht
Gratis entree
Meer informatie

Voor wie niet zo'n wijnfijnproever is en het liever houdt bij een biertje, is omtrent deze drank ook een festival georganiseerd. Ga met je stempelkaart langs de diverse bruine of hippe kroegen van Utrecht en ontdek wat de stad te bieden heeft aan lokale bieren. 

Runner's World Zandvoort Circuit Run
Wat: evenement
Waar: Zandvoort
Meer informatie

Voor een sportieve zondagmiddag biedt de Zandvoort-marathon een mooie kans voor fanatieke renners om zich uit te sloven op verschillende afstanden. Voor de jongste lopers is er een speciale versie om aan deel te nemen. Via de website zijn nog startbewijzen te verkrijgen.  

Dutch Comic Con
Wat: beurs
Waar: Jaarbeurs, Utrecht
Kosten: 20 euro
Koop hier je kaarten

Fans van strips, games en manga komen samen op Dutch Comic Con om hun passie te delen. Tekenaars die strips beschouwen als een artistieke kunstvorm waaronder Steve Scott zijn daarbij aanwezig, maar ook bijvoorbeeld de tekenaar van de komische strip Dating for Geeks.

Toen Mijn Vader Een Struik Werd
Wat: familiefilm
Waar: bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 90 minuten, vanaf zes jaar
Koop hier je kaarten

Toda wist wel dat oorlog bestond, maar had nooit verwacht dat het ook in haar land kon gebeuren. Als haar vader - de beste taartenbakker van het land - weggeroepen wordt om in het leger te gaan vechten, moet het tienjarige meisje bij haar moeder gaan wonen. Maar die woont verder op in het buurland, wat betekent dat Toda eerst een avontuurlijke en spannende reis af moet leggen. 

Blackstreet
Wanneer: 26 maart
Waar: 013, Tilburg
Kosten: 26.50 
Koop hier je kaarten

De hit No Diggity zal voor weinig mensen onbekend in de oren klinken, mede dankzij een cover door Chet Faker en een vrolijke zomerse remix. Maar de R&B-groep Blackstreet heeft nog meer zwoele nummers met Deep en Before I Let You Go. Op 26 maart keert de Amerikaanse groep terug naar Nederland.