Deze films moet je volgens Storm-regisseur Dennis Bots zien

Geregeld bespreekt NU.nl het actuele bioscoopaanbod in Nederland met een bekend gezicht uit de filmindustrie. Deze keer geeft Storm-regisseur Dennis Bots zijn tips.

Bots maakte diverse bekende Nederlandse familie- en jeugdfilms, waaronder Achtste Groepers Huilen Niet en Oorlogsgeheimen. Ook regisseerde hij de populaire jeugdserie Huis Anubis.

Zijn meest recente film Storm: Letters van Vuur, met een hoofdrol voor acteur Yorick van Wageningen, draait momenteel in de bioscoop.

Moonlight - Barry Jenkins
Wat: drama
Waar: bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 111 minuten, vanaf 12 jaar
Koop hier je kaarten

"De film Moonlight heb ik nog niet gezien, maar deze staat wel hoog op mijn verlanglijst. Ik ben vooral geïnteresseerd in het spel van de jonge hoofdrolspeler, omdat ik zelf veel jeugdfilms heb gemaakt. Ik vind het fascinerend om te zien hoe een kind zich zo'n moeilijke rol eigen kan maken."

"De jonge Chiron, gespeeld door Alex Hibbert, is een kind van een drugsverslaafde moeder en groeit op in een zwarte achterstandswijk in Miami. Gedurende de film ondergaat hij een gedaanteverwisseling en zijn identiteit en mannelijkheid zijn constant in beweging. Dit groeiproces van stil kind tot de harde drugsdealer die Chiron uiteindelijk wordt, lijkt me ontzettend interessant om te zien. Bovendien hoor ik iedereen over deze film praten, dus ik kan het eigenlijk niet maken om Moonlight niet te gaan bekijken."

Lion - Garth Davis
Wat: biografie, drama
Waar: bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 118 minuten, vanaf 12 jaar
Koop hier je kaarten

"Op vijfjarige leeftijd verdwaalt de Indiase Saroo. Hij kan zijn huis niet terugvinden nadat hij per ongeluk in slaap valt in de nachttrein, die duizenden kilometers aflegt in het grote India. De jongen wordt geadopteerd door een Australische familie en keert als volwassene terug naar zijn moederland, op zoek naar zijn huis."

"Vooral de eerste helft van de film is zeer de moeite waard. Hierbij duiken we in de beeldende, verwarrende Indiase wereld van een vijfjarige jongen. De jonge hoofdrolspeler Sunny Pawar zet een aandoenlijke en tegelijk krachtige Saroo neer, wiens blik in de ogen en stemgeluid nog lang blijven hangen bij de kijker."

"Het tweede deel lijkt bijna een andere film, met een mooie hoofdrol voor Dev Patel. Dat verschil toont de erg diverse werelden waarin Saroo terecht komt. Ook al voldoet de volwassen cast, sommige scenes kwamen bij mij wat geforceerd over. Misschien komt dat omdat de film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Maar het blijft een 'must-see'!"

Dancer - Steven Cantor
Wat: documentaire

Waar: bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 85 minuten, alle leeftijden
Koop hier je kaarten

"Momenteel ben ik de nieuwe kinderserie Circus Noël aan het draaien. Samuel Reurekas speelt hierin één van de hoofdrollen. Naast dat hij acteert, volgt hij ook een opleiding aan de Nationale Ballet Academie te Amsterdam om professioneel danser te worden. Ik vind het bewonderingswaardig om te zien hoe hij zijn passie voor dans achterna gaat. Zijn doorzettingsvermogen doet me denken aan de documentaire Dancer die nu in de bioscoop draait. In dit indringend portret zien we de Oekraïense danser Sergei Polunin die op zijn 19e de jongste solist ooit wordt bij The Royal Ballet. Om na vier jaar van de ene op de andere dag te vertrekken en de balletwereld in grote shock achter te laten. Een echte aanrader, vind ik."

La La Land - Damien Chazelle
Wat: musicalfilm
Waar: bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 129 minuten, alle leeftijden
Koop hier je kaarten 

"Ik vind het altijd erg interessant om films te kijken die spelen met een genre. Daarom trok La La Land mijn aandacht, zeker nadat de film ook zoveel Oscarnominaties in de wacht wist te slepen. De film is een moderne variant op de klassieke Hollywood-musicals en ik vind het verhaal vrolijk en kleurrijk in beeld gebracht. Geen wonder dat de cinematografie hiervoor een Oscar kreeg." 

"Ryan Gosling vond ik interessant als hoofdrolspeler. Hij is begonnen als kindacteur die daarna in veel films zijn talent verder heeft ontwikkeld. Verrassend om hem nu ook te zien zingen, dansen en pianospelen. Het is misschien niet een film die iedereen aanspreekt, maar zeker wel interessant om te bekijken."

Toen Mijn Vader Een Struik Werd - Nicole van Kilsdonk
Wat: animatiefilm
Waar: bioscopen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 90 minuten, vanaf 6 jaar
Koop hier je kaarten

"Film is voor mij als kind altijd een enorme inspiratiebron geweest. Ik vond het heerlijk om weg te dromen in fantasiewerelden of kennis te maken met andere culturen en verhalen. Dat is voor mij ook de kracht van film: via hoofdpersonages beleef je bepaalde gebeurtenissen zelf, op emotioneel vlak, en kun je zelfs ingewikkelde onderwerpen voor de jeugd bespreekbaar maken. Daarom ben ik ook nieuwsgierig naar deze film, over een land in oorlog vanuit het oogpunt van een jong meisje. Het thema "vluchten voor oorlog" is jammer genoeg erg actueel en zelfs dichterbij huis dan wij allen denk ik zouden willen. De trailer spreekt me erg aan en het lijkt me een prachtige film over een meisje dat grip probeert te krijgen op een losgeslagen wereld."

Lees meer over:
Tip de redactie