De weekendtips: Klokhuis MaakLab en rappen met Ali B

Nederland staat ieder weekend bol van de concerten, exposities en andere culturele activiteiten. NU.nl zet de leukste op een rij.

Zondag

Transgressions
Wat: tentoonstelling
Waar: Stedelijk Museum, Amsterdam
Kosten: 15 euro aan de kassa

Het werk Transgressions vormt een combinatie van video, schaduw en schilderwerk. Een exotische Bollywood-achtige sfeer en verschillende verhaallijnen vormen de draad van de installatie, die geldt als het hart van de nieuwe tentoonstelling van kunstenaar Nalini Malani in het Stedelijk Museum. 

Laat me met rust!
Wat: jeugdtheater
Waar: TivoliVredenburg, Utrecht 
Kosten: 15 euro reguliere prijs
Koop hier je kaarten  

Sommige kinderen kijken wekenlang uit naar hun verjaardag, maar soms wordt het ook allemaal een beetje te veel. Want wie krijgt de meeste cadeautjes en danst Annette wel de verjaardagswals mee of wil ze met rust gelaten worden? 24 strijkers vertellen samen een spannend verhaal over verjaardagen met Oorkaan in een theatraal concert, met een workshop feestmutsen maken na afloop. 

Adriana Zoest
Wat: tentoonstelling
Waar: Drents Museum, Assen
Kosten: 13 euro regulier ticket
Koop hier je kaarten  

Een verkeersslachtoffer of een vogeltje dat tegen het raam aanvloog. Adriana Zoest schildert dode dieren en geeft de beestjes daarmee een tweede leven. Zondag kunnen bezoekers van het Drents Museum voor het laatst de tentoonstelling van de kunstenaar bekijken. 

Boekids Festival
Wat: literair festival 
Waar: Den Haag
Kosten: 11.50 euro regulier ticket
Koop hier je kaarten  

Rap mee met Ali B, volg een workshop vloggen of bezoek de lezing van Meester Bart, de populairste meester van Nederland. Tijdens Boekids Festival is er een uitgebreid programma te volgen vol muziek, theater, boeken en workshops voor kinderen en hun families. 

Future Islands
War: concert
Waart: Oedipus, Amsterdam
Kosten: 25 euro 
Koop hier je kaarten  

Na tien jaar muziek maken kostte het plots maar drie minuten in Late with David Letterman om Future Islands beroemd te maken in 2014. Op 7 april verschijnt het nieuwe album The Far Field. Ter ere daarvan speelt de Amerikaanse band in de bierbrouwerij Oedipus.

Tokio Hotel
Waar: Paradiso, Amsterdam
Wanneer: 19 maart
Kosten: 36,50 euro 
Uitverkocht, wellicht via Ticketswap

De vanaf 2005 immens populaire Duitse poprockband Tokio Hotel is terug met een nieuwe, meer elektronische sound en brengt deze ten gehore tijdens de Dream Machine World Tour. De band rondom frontman Bill Kaulitz, die veel meisjesharten veroverde, laat in Paradiso zowel nieuwe nummers horen als oude hits.

Gold - Stephen Gaghan
Wat: avontuurlijk drama
Waar: bioscopen en filmhuizen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 120 minuten, 6 jaar en ouder
Koop hier je kaarten

Matthew McConaughey speelt in Gold de zakenman Kenny Wells, die samen met geoloog Michael Acosta, een rol van Edgar Ramírez, een stuk land koopt in het midden van de jungle van Borneo. Na maanden van tegenspoed vinden ze eindelijk goud.

Klokhuis MaakLab
Wat: evenement
Waar: Beeld en Geluid Museum, Hilversum 
Kosten: 9 euro onder de twaalf jaar, aan de deur

Maak een metalen poppetje en laat dit figuur een rol spelen in je eigen animatiefilm, met behulp van labpartners in het Klokhuis Maaklab. Elke maand staat het lab in het teken van een andere creatieve knutselopdracht. 

KunstKijkRoute 
Wat: evenement
Waar: Amersfoort
Gratis entree

Op zondagmiddag openen galeries en ateliers hun deuren voor nieuwsgierige bezoekers. Alleen kijken mag, maar de kunsthandelaren bieden de werken ook aan tegen een "vriendelijk prijsje". 

Dancer - Steven Cantor
Wat: documentaire
Waar: filmhuizen in heel Nederland
Speelduur en leeftijd: 85 minuten, alle leeftijden
Koop hier je kaarten 

In de documentaire Dancer wordt het ballettalent Sergei Polunin gevolgd. De 27-jarige Oekraïense danser ging een tijdlang gebukt onder zijn eigen talent, maar heeft het ballet desondanks eigenhandig weten te revolutioneren.

Lees meer over:
Tip de redactie