De weekendtips: De foto's van Jeff Cowen en powervrouwen in Rotterdam

Nederland staat ieder weekend bol van de concerten, exposities en andere culturele activiteiten. NU.nl zet de leukste op een rij.

Zondag

Een Meeuw
Wat: theater
Waar: Stadstheater, Arnhem 
Kosten: vanaf 20 euro
Koop hier je kaarten

Het toneelstuk van de beroemde Anton Tsjechov laat twee generaties zien, die op een belangrijk moment in hun leven zijn beland. De jonge Konstantin en Nina begeven zich aan het begin van hun kunstenaarsleven, terwijl Konstatin's moeder Arkadina en haar goede vriend Trigorin juist terugblikken op een succesvolle carrière.

Jeff Cowen/Photoworks
Wat: tentoonstelling
Waar: Huis Marseille, Amsterdam
Kosten: 8 euro aan de kassa

De kunstenaar Jeff Cowen vermengt het vluchtige van fotografie met het eeuwige van een schilderij. Aanvankelijk begon hij als straatfotograaf in New York maar sloot zich al snel op in een studio, om beelden vast te leggen die zich vormen in zijn eigen hoofd.

De Reisgenoot
Wat: muziek
Waar: Het Klokgebouw, Eindhoven
Gratis entree

Elke zondag presenteert POPEI een middag voor singer-songwriters, deze keer is het de beurt aan De Reisgenoot (Maarten van Veen). Hij trekt als troubadour het land door om mensen verhalen te vertellen met zijn aanstekelijke Nederlandstalige liedjes. 

De Stemmin5
Wat: cabaret
Waar: DeLaMar, Amsterdam
Uitverkocht, wellicht via Ticketswap

Freek de Jonge helpt om de stemming van het volk te peilen en alles nog eenmaal op een rijtje te zetten over de verkiezingen. In zijn komische voorstelling De Stemmin5 gaat hij op luchtige wijze in op serieuze politieke zaken.

Gendershow
Wat: festival
Waar: Ostade, Amsterdam
Kosten: 5 euro
Koop hier je kaarten

De principes van emancipatie worden op een vrolijke wijze bediscussieerd en verkend. Dompel je in de Gendershow-bubbel onder in films, talkshows, theater met een boodschap en nieuwe ontmoetingen.

The Amsterdam Coffee Festival 
Wat: culinair
Waar: Westergasfabriek, Amsterdam
Kosten: 14 euro
Koop hier je kaarten

Duik in het koffielab, sluit aan bij de Espresso Martini Party of mix diverse exotische koffiesoorten tijdens het festival voor de doorgewinterde koffiedrinker.

Prima Donna Festival
Wat: festival
Waar: Grounds, Rotterdam
Gratis entree

In het kader van Vrouwendag biedt Grounds een podium aan talentvolle vrouwen met een verschillende culturele achtergrond. Verwacht zang, dans, muziek, spoken word en exposities van de "powervrouwen" uit Rotterdam.

Cloud Cukkoo
Wat: concert
Waar: Mezz, Breda
Gratis entree

De Nijmeegse Radiohead Cloud Cukkoo staat bekend om een lome sound en zwoele vocalen. De opkomende band speelde al op Altersonic (Eurosonic/Noorderslag) en in een uitverkochte Sugarfactory.

Hidden Figures - Theodore Melfi
Wat: film
Waar: bioscopen in heel Nederland
Kosten: 10,50 euro regulier ticket
Koop hier je kaarten

Wat niet iedereen weet, is dat vrouwen een grote rol hebben gespeeld in de ruimtevaart. Het verhaal van hoe drie vrouwelijke wiskundegeniën het brein waren achter de lancering van astronaut John Glenn in de ruimte, inspireerde de generaties erna om groot te durven dromen. Maar dat ging voor de vrouwen niet vanzelf, zij moesten er alles aan doen om te bewijzen dat ze een belangrijke bijdrage konden leveren. Zeker vanwege hun Afro-Amerikaanse afkomst. 

American Honey - Andrea Arnold
Wat: film
Wanneer: vanaf heden
Kosten: 10,50 euro regulier ticket
Koop hier je kaarten

Een tienermeisje uit een lastig gezin ontmoet een groep avontuurlijke jongeren en sluit zich bij hen aan om huis aan huis tijdschriften te verkopen door het hele land. Losgaan, feesten een een verliefdheid op haar opstandige collega Jake - gespeeld door Shia LaBeouf - maken het leven van de 18-jarige Star een stuk spannender, maar de roadtrip kent ook genoeg vervelende obstakels. Bekroond met de juryprijs op het Cannes-festival en met drie British Independent Film Awards kreeg deze film al veel erkenning.

Lees meer over:
Tip de redactie