Ieder weekend staat Nederland bol van de culturele activiteiten. NU.nl spreekt wekelijks met een bekende Nederlander om de leukste activiteiten op een rijtje te zetten.

Momenteel is acteur Dave Mantel (35) in the Bodyguard te zien. Hij speelt de rol van Frank Farmer, voormalig secret agent, die wordt ingehuurd om superster Rachel Marron te beschermen tegen een stalker. De musical is nog tot 16 juli te zien in het Beatrix Theater te Utrecht.

Voorheen speelde de acteur in Nederlandse films als Sonny Boy, Quiz en Spijt!. Hij is daarnaast bekend van zijn rollen in de soaps Onderweg Naar Morgen en Goede Tijden Slechte Tijden.

Sinds enkele jaren is Mantel niet alleen acteur, maar ook werkzaam als fotograaf en filmmaker. Zijn eerste expositie wordt binnenkort getoond.

Sterren kijken in Artis
Wat: Evenement
Waar: Artis, Amsterdam
Gratis entree

"In het planetarium van Artis kun je dit weekend naar de sterren kijken door een telescoop, ook als het bewolkt is. In het kader van de Landelijke Sterrenkijkdagen heeft de dierentuin een heel programma opgesteld, inclusief een reeks voorstellingen.

Als kind was ik gefascineerd door de sterren. Naast acteur wilde ik graag acrobaat of astronaut worden. Acrobaat viel al snel af, want ik kon geen handstand. En er was in die tijd nog maar één Nederlander de ruimte in geweest. De kans dat ik daar dan ook heen mocht, vond ik te klein. Dan maar acteur! Ik denk dat het goed is om nieuwsgierig te zijn en ook interesse te hebben in dingen buiten je wereld. Zo hou ik bijvoorbeeld vaak de filmpjes van NASA bij."

Vunzige Deuntjes Poolparty
Wat: Feest
Waar: Sloterparkbad, Amsterdam
Kosten: 25 euro
Koop hier je kaarten

"De feestjes van Vunzige Deuntjes zijn de beste van Nederland en België. Deze zaterdagavond is er een speciale poolparty-editie in het Sloterparkbad. Je kunt in bikini of zwembroek komen maar dat wordt allemaal niet zo serieus opgevat, als je maar nat mag worden. Het feest gaat vooral om opblaaskrokodillen, waterpistolen en andere gekkigheden.

Bij Vunzige Deuntjes draaien ze veel R&B, dat vind ik leuker en dansbaarder dan bijvoorbeeld discomuziek. Als musicalacteur moet ik wel kunnen dansen, maar dat heb ik gelukkig vroeger wel een beetje geleerd in de club. Ik dacht altijd: dat wil ik wel kunnen. Ik vond het stom als jongens alleen maar een beetje aan de kant stonden met hun knieën te knikken."

Lunch bij Gallery 3
Wat: Culinair
Waar: Gallery 3, Amsterdam
Kosten: divers
Bekijk hier het menu

"Ik ga zo'n twee of drie keer per week lunchen. Uit eten lukt meestal niet, omdat we vaak 's avonds een show hebben. Zo kom je toch even de deur uit. Graag ga ik naar Gallery 3, dat is een verborgen plekje aan de Bilderdijk 175, waar ze echt de beste pancakes van Amsterdam hebben. Alles is vers gemaakt. Het helpt dat de eigenaar superlief is en passievol over zijn eten en ingrediënten kan vertellen. Het eten is ook heel betaalbaar. Soms betaal je in Amsterdam wel 16 euro voor een broodje, maar dat is hier niet zo."

The Bodyguard
Wat: Musical
Waar: Beatrixtheater, Utrecht
Kosten: vanaf 24 euro
Koop hier je kaarten   

"The Bodyguard gaat bijna stoppen, dus pak je laatste kans! Ik moet het toch even zeggen, want het is echt een leuke show. Al heb ik zelf inmiddels ook wel weer zin om weer wat nieuws te doen. Toch is deze musical niet gaan vervelen, ook al heb ik misschien 300 van de 500 shows gespeeld. De muziek van Whitney Houston is wat dat betreft echt een luxe, want die blijft gewoon mooi. Ook het geweldige team draagt daaraan bij. En als Bodyguard sta je bijna de hele show op het podium waardoor de tijd voorbij vliegt."

Moonlight - Barry Jenkins
Wat: Film
Waar: diverse bioscopen in Nederland
Kosten: 10,50 euro voor een regulier ticket
Koop hier je kaarten

"Ik ga heel graag naar de bios als ik vrij ben. Waar ik heel erg naar uitkijk is de nieuwe Wolverine X-Men film Logan. Ik moet hem nog zien, maar de trailer vond ik geweldig. Ik hoop stiekem dat ie weer terug gaat naar de kern van Wolverine. Rauw en persoonlijk en.. bruut. 

Ik raad ook de film Moonlight aan. Een film zonder poespas, die mooi is gecast. Dat 'ie nu een Oscar heeft gewonnen, tsja, dat is heel leuk voor hen. Maar het is vooral gewoon een mooie film. Prijzen zijn vaak ook politiek. Ik ga zelf liever zonder bepaalde verwachtingen naar een film, zodat ik er blanco in kan stappen. Soms wacht ik daarom jarenlang voordat ik een Oscar-winnaar zie."