Nederland staat ieder weekend bol van de concerten, exposities en andere culturele activiteiten. NU.nl zet de leukste op een rij.

Zondag

Hummuswedstrijd
Wat: evenement
Waar: Joods Cultureel Kwartier, Amsterdam
Gratis op vertoon entreebewijs JCK

Wie maakt thuis de lekkerste hummus? Een jury van experts, waaronder het duo Nadia & Merijn van 24 Kitchen, beslist wie het maken van dit Israëlische gerecht het beste beheerst. De hoofdprijs is onder meer een lunch voor twee personen bij Sir Hummus.

Elvis Avond
Wat: muziek
Waar: Miles, Amersfoort
Gratis entree

In het livemuziekcafé van Amersfoort wordt de King of Rock 'n Roll geëerd door een speciale tributeband, die de gasten laat swingen op Love Me Tender en Don’t Be Cruel. Dans ook mee, als een echte "hound dog".

Vintage Kilo Sale
Wat: markt
Waar: Nijmegen
Kosten: 6 euro
Koop hier je kaarten

Een zak vol vintagekleding kost maar 15 euro per kilo bij de vintage-markt in Nijmegen. In totaal is er te kiezen uit meer dan 3 ton in gewicht aan kleding. Extra tijdens deze editie zijn een vintage photo booth en een vintage bingo. 

Lee Bontecou
Wat: tentoonstelling
Waar: Gemeentemuseum, Den Haag
Kosten: 14.50 euro
Koop hier je kaarten

Het talent van de Amerikaanse kunstenares Lee Bontecou werd, in tegenstelling tot het romantische beeld van de onbegrepen kunstenaar, vanaf haar eerste tentoonstelling in 1960 bejubeld. Toch is een groot deel van haar oeuvre nauwelijks buiten de studio getoond. Daarom organiseert het Gemeentemuseum een overzichtstentoonstelling van de kunstenares. 

Johannes Grützke
Wat: tentoonstelling
Waar: MORE-museum, Gorssel
Kosten: 18 euro regulier ticket
Koop hier je kaarten

In Duitsland wordt Johannes Grützke beschouwd als de laatst levende der grote realistische kunstenaars. Zijn theatrale en barokke werken, bestaande uit zedenschetsen en (zelf)portretten, hangen vanaf zondag in het MORE-museum te Gorssel.

Sieranevada
Wat: familiedrama
Waar: Filmhuis Den Haag
Kosten: 7.50 regulier ticket
Koop hier je kaarten

Binnen de muren van een muf appartement in Boekarest houdt arts Larry een herdenking voor zijn recent overleden vader. Maar de familiebijeenkomst wordt verstoord door geruzie, geroddel en het hectisch voorbereiden van een diner.

Secret Rooms
Wat: theater
Waar: Volkshotel, Amsterdam
Kosten: 7.50-12.50 euro
Koop hier je kaarten

Secret Rooms - Location theatre for curious minds laat de theaterliefhebber alle hoeken van het Volkshotel ontdekken, inclusief het dak, bij het volgen van kleine bands in de lift of van een theatergenie die door de kamers rondzwerft.

Swan Market Rotterdam
Wat: markt
Waar: Van Nelle Fabriek
Kosten: na 15.30 uur gratis

Gadgets, vintage, streetfood, ketelbinkie koffie of een warme glühwein. De Swan Market van Rotterdam biedt een uitgebreid assortiment aan de bezoeker. Ook kinderen kunnen zich volop vermaken, bij de kleurtafel of in de zweefmolen.

Carnaval Stijlorenrijk
Wat: evenement
Waar: Etten Leur

In Etten Leur is het de hele week feest. Zo wordt er in Grand Café De Zaak vanaf donderdag ingedronken, is er een kindercarnaval op zaterdag naast een sjans-carnaval voor de wat ouderen en kunnen feestgangers op zondagochtend aanschuiven bij het carnavalsontbijt om vervolgens weer door te gaan. Ook 't Witte Paard heeft een ambitieus programma. Dagelijks draaien dj's daar in de Carnavals poppenkast en onder meer De Kinkels treden op

If the sun explodes - Hanna van Niekerk
Wat: Nederlandse roadmovie
Waar: filmtheater 't Hoogt
Kosten: 9 euro regulier ticket
Koop hier je kaarten 

Het jonge stel Yara en Philippe trekt samen de wereld in, met een rugzak en zonder plan. Onder de zomerzon komt aan het licht hoeveel de twee eigenlijk van elkaar verschillen, hoe verliefd ze ook zijn. De roadmovie volgt hun twintigersdilemma's.