Eind februari viert heel Nederland carnaval. NU.nl zet de leukste carnavalsfeesten op een rijtje, zowel in het zuiden als in het noorden van het land. 

Het Carnavalsfeest wordt in Noord-Brabant en Limburg vaak uitgebreid gevierd. Hele families bereiden zich er lange tijd op voor en halen daarvoor hun beste outfits uit de kast, maken uitgebreide praalwagens of hossen de straten door van Oeteldonk en Lampegat. Waar is dit jaar precies het feestje? 

Oeteldonk (Den Bosch)
Onder het motto Oeteldonk, daor zit meziek in gaan de bewoners van 's Hertogenbosch en ommeland de straten op, onder begeleiding van toeters en trompetten. Feestlocatie De Azijnfabriek heeft een variatie op het thema bedacht. Met Oeteldonk daar zit fabriek in kunnen feestgangers terecht bij de avond van DJ Maurice op zaterdag (2.50 euro entree) of de clubavond op zondag. Op maandag is er in de fabriek een open podium voor lokaal talent op het gebied van Carnavalskrakers, waarbij iedereen traditiegetrouw een broodje gebakken ei krijgt.

Lampegat (Eindhoven)
Het feest begint in Eindhoven al vroeg, zo staat het Beursgebouw op 17 februari in het teken van Viva La Carnaval. Bekende Carnavalsartiesten als Snollebollekes zullen hier de Carnavalsgangers een knallende avond bezorgen. Voor 29.50 kun je een kaart bemachtigen. Ook op vrijdag 24 februari worden de carnavalsgangers alvast opgewarmd voor de grote finale in het weekend. In het Ketelhuis wordt de polonaise alvast ingezet en staan de pilsjes koud. Van 23.00 tot 04.00 uur kunnen feestgangers, na het betalen van 8 euro aan de deur, meedansen.

Kielegat (Breda)
Carnaval kan een dure aangelegenheid zijn, zeker als je de hele week feest viert. Bij Bende Betoeterd kunnen mensen daarom op 24 februari gratis bier winnen, door de meest betoeterde foto in te sturen via Facebook. Voor opblaasdieren, polonaises en confetti hop je de dag erna langs bij Strand Binnen. Daar kan op zaterdag 25 februari vanaf een uur of twee 's middags door het gebouw gehost worden, met onder meer The Partysquad.

Stijlorenrijk (Etten Leur)  
In Etten Leur is het sowieso de hele week feest. Zo wordt er in Grand Café De Zaak vanaf donderdag ingedronken, is er een kindercarnaval op zaterdag naast een sjans-carnaval voor de wat ouderen en kunnen feestgangers op zondagochtend aanschuiven bij het carnavalsontbijt om vervolgens weer door te gaan. Ook 't Witte Paard heeft een ambitieus programma. Dagelijks draaien dj's daar in de Carnavals poppenkast en onder meer De Kinkels treden op.

Marotte Riek (Sittard)
In Sittard, de geboorteplaats van Toon Hermans, heeft prins Carnaval een uitgebreid programma opgesteld. De meest opvallende artiesten zijn op zaterdag alvast tijdens 't Kanón van 't Balkon te zien. Met deze optocht worden de drie dolle Carnavalsdagen in de Limburgse stad worden ingeluid.

Mestreech (Maastricht)

In Maastricht wordt Carnaval volgens de kenners 'anders' gevierd. Wie wil weten hoe dat precies zit kan op dinsdag 21 februari een presentatie bijwonen in Eetcafé De Sjans, uiteraard onder het genot van een drankje en eindigend in een karaokesessie. Kaarten zijn vijf euro en aanmelden moet via een formulier op internet. Het Carnavalsfeest zelf vindt, net als in de meeste steden, vooral plaats op straat en in de kroegen.

Boven de rivieren

Hoewel carnaval vaak vooral wordt geassocieerd met Noord-Brabant en Limburg, vindt het vrolijke feest ook boven de rivieren plaats. Soms doen carnavalsgangers dit op traditionele wijze, soms door zich af te zetten tegen het feest van de "limbo's en brabo's". Waar zijn de feestjes dit jaar precies te vinden? 

Amsterdam

Het hosfeest krijgt een exotisch tintje tijdens de latino-versie Carnaval Brasileiro in de Amsterdamse club Claire, waar Hollandse kostuums worden gemixt met Braziliaanse assecoires. Voor vijftien euro kun je hier bij zijn. Maar ook de kleinere clubs en café’s van Amsterdam vieren carnaval. Zoals De Nieuwe Anita ,die feest "terugpakt van schobbejakken als Geer & Goor of wannabe-brabo's".

Zandvoort

Zandvoort viert elk jaar trouw het carnavalsfeest en maakt het op z'n Brabants "keigezellig".  Het Zandvoorste Sportcafeest is er zo als altijd weer vroeg bij en zorgt al op 18 februari voor een feestje. Kaarten kosten 4.99 euro aan de deur en een originele outfit is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd.

Wijk bij Duurstede

De Hofnar van Wijk bij Duurstede bevindt zich op 25 en 26 februari in café De Veldpoort, waar DJ Nozem tot het bittere einde zorgt voor de beste carnavalskrakers. In ditzelfde weekend is er een Waikse Optog, met de mooiste wagens en kostuums, en het openingsbal met optredens van Theo Mezz en Feestzanger Alex.  Kaarten zijn hier verkrijgbaar. 

Groningen

Als in Brabant de polonaisemuziek gestopt is, komt Groningen op 3 maart nog met een eigen invulling van het carnavalsfeest. KopjeK's Carnaval Extraordinaire draait vooral om dj's en idioterie, waarbij technofanaten in een carnavaleske omgeving terecht komen met confetti en opblaaspoppen. Kaarten kosten in de voorverkoop 12.34 euro. Daarnaast wordt het traditionele carnavalsfeest in de provincie ook wel gevierd, maar meer in de dorpjes rondom de stad Groningen. Zo worden in het carnavalsweekend eind februari al diverse optochten gehouden, onder meer in Ter Apel en Kloosterburen.

Amstelveen

Net iets anders biedt ook de carnavalseditie van Nightclub Bowling die Sport- en Partycentrum De Kegel organiseert in Amstelveen. Een dj zorgt daarbij voor de juiste carnavalskrakers, terwijl families en vrienden een polonaise maken over de bowlingbaan of toch iets serieuzer het bowl-spel spelen.Een baan reserveren kost 10 euro per uur, een aanbieding die alleen geldt als minimaal twee personen op de baan verkleed zijn.

Delft

In Delft wordt carnaval al op jonge leeftijd gevierd. Tijdens het Kindercarnaval deelt Prins Carnaval onderscheidingen uit, knutselt een clown met gekke ballonnen en komt feestzanger Eric Dikeb het liedje Pizzahut aan de kleintjes leren. Het feest is gratis, inclusief de patatjes. Ouders kunnen ondertussen gebruik maken van de borrelzaal.